Трамп: Одбрана Црне Горе може изазвати Трећи свјетски рат

0
566
Фото: Etienne Laurent/EPA

Амерички предсједник поново баца сумњу на мудрост пакта колективне одбране Алијансе.

Амерички предсједник Доналд Трaмп је у уторак задао још један ударац НАТО алијанси, наводећи да би слање трупа у одбрану малог савезника НАТО-а могло завршити катастрофом.

На питање у интервјуу за Fox News, зашто би САД требало да пошаље трупе да брани малу земљу као што је Црна Гора, ако је нападнута, Трaмп је одговорио: “Разумијем шта говорите, поставио сам исто питање. Црна Гора је мала земља са веома јаким људима. Они су врло агресивни људи, они могу постати агресивни, и честитам, ви сте у Трећем свјетском рату. Тренутно тако ствари стоје.

Коментар Трампа дошао је након европске посјете у којој је пријетио да ће се повући из НАТО-а ако савезници не повећају трошкове одбране и билатералног сусрета са руским предсједником Владимиром Путином у Хелсинкију.

Црна Гора, која има око 620.000 становника, придружила се НАТО-у у јуну 2017. Члан 5 војног савеза обавезује своје чланове да дођу у помоћ другој држави чланици ако је нападнута.

Присјетимо се, Трамп и Црна Гора имају и мало историје: предјседник САД-а је одгурао у страну црногорског премијера Душкa Марковићa на самиту НАТО-а 2017. године.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име