Треба ли чоколаду држати у фрижидеру?

0
141
Фото: Независне

Велике љетне врућине не погодују многим намирницима. Рјешење којем сви пробјегавамо јесте да их ставимо у фрижидер, али то није увијек добра идеја.

Чоколада и Нутела се не препоручују стављати у фрижидер. Напротив, намирнице попут чоколаде и Нутеле би требали држати на собној температури.

На примјер, када стављате чоколаду у фрижидер, она потпуно губи свој окус, а може довести и до реакције попут попримања нове, свјетлије боје. Исто је и с Нутелом коју када оставите неко вријеме у фрижидеру, поприма потпуно нову текстуру и окус. Практично је не можете намазати на шниту хљеба због потпуно тврде тексуре, а могла би и фрцати на све стране услијед свог новог, крутог стања, пише Dailumail, пеноси Вечерњи лист.

Међутим, постоји један изузетак, чоколада с кремастим пуњењем вјероватно ће бити изложена већем ризику од кварења, те јој је потребно хлађење. Лук Овен, експерт за чоколаду из Новог Зеланда, говори како би најбоље било чоколаду ставити у затворену посуду у фрижидер на кратко вријеме како се не би истопила, али је потом извадити на собну температуру неко вријеме прије јела. Чоколаду би требало држати између 15°C и 20°C, унутар хладније собне температуре. У случају да собна температура пређе 28 степени, онда можете размислити о кратком стављању у фрижидер. Морате је држати подаље од сунчеве свјетлости, а идеална би била хладна остава или ормар.

Још један разлог за држање чоколаде изван фрижидера је нешто што се назива “шећерни процват”. То се догађа када се чоколада нагло охлади, а затим изложи топлијем ваздуху, што узрокује кондензацију на површини која отапа дио шећера. Чоколада ће се затим поновно кристализовати, остављајући зрнасти, бијели површински слој. Ако ваша кухиња постане претопла, дакле преко 28 степени Целзијевих, можете је кратко вријеме држати у фрижидеру, али пазите да је чврсто замотате у двоструку врећицу како бисте спријечили кондензацију и кварење текстуре.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име