Три дома здравља у РС добила негативно мишљење ревизора

0
577

Према објављеним ревизорским извјештајима Главне службе за ревизију РС, од четири ревидирана, негативно мишљење о финансијским извјештајима за прошлу годину добила су три дома здравља у РС.

“Негативно мишљење о финансијским извјештајима и усклађености добио је Дом здравља Теслић, док су негативно мишљење о финансијским извјештајима и мишљење с резервом о усклађености добили домови здравља у Модричи и Угљевику“, стоји у ревизији.

Према овим подацима, од четири ревидиране здравствене установе позитивно мишљење о финансијским извјештајима добио је само Дом здравља у Мркоњић Граду, а што се тиче усклађености, овај дом је добио мишљење с резервом.

“У овом дому здравља су погрешно исказани трошкови пореза у износу од 102.444 КМ, по основу погрешно евидентираног пореза на додату вриједност у износу од 92.753 КМ”, стоји у ревизорском извјештају за Дом здравља у Теслићу.

Када је у питању извјештај о ревизији усклађености, за који је Дом здравља у Теслићу такође добио негативно мишљење, између осталог се наводи да исплате накнада за службена путовања нису вршене у складу с одредбама уредбе.

“Ослобађање од партиципације је вршено за запослене у Дому здравља, а за чланове њихове уже породице одобравано је 50 одсто попуста, иако не припадају категоријама лица ослобођених од партиципације“, стоји у извјештају.

Ђурађ Тривуновић, директор Дома здравља “Свети Сава” Теслић, рекао је да су након контроле утврђене одређене неправилности.

По мом мишљењу, а и по мишљењу ревизора, неправилностима су највише допринијели незавршени послови и спровођење јавних набавки, гдје су они утврдили да је 90 одсто набавки у финансијском смислу спроведено директним споразумима и да је било других неправилности, цијепања понуда, односно јавних набавки“, казао је Тривуновић.

Додао је да су добили план мјера које је утврдила ревизија, као и препорука, те би у наредном периоду требало да отклоне све неправилности.

Када је у питању ЈЗУ Дом здравља у Угљевику, основ за негативно мишљење о финансијском извјештају је, између осталог, дат због прецијењених укупних расхода.

“Укупни расходи прецијењени су за износ од 85.905 КМ, по основу погрешно исказаних финансијских расхода“, истакнуто је у извјештају.

У ревизорском извјештају за Дом здравља у Модричи стоји да су због погрешне класификације остали пословни приходи прецијењени за 738.963 КМ, а потцијењени су приходи од продаје учинака на домаћем тржишту у износу од 665.883.

Како је истакнуто у извјештају, расходи камата су прецијењени за износ од 319.521 КМ због погрешне класификације.

“Због неевидентираних обавеза по основу репрограмираних пореза и доприноса губитак изнад висине капитала потцијењен је у најмањем износу од 2.451.437 марака“, наглашено је у извјештају.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име