Трново: Сукоби СДС-а и СНСД-а око Комуналног предузећа

2
1211

Скупштинска већина општине Трново, предвођена СДС-ом, донијела је недавно одлуку да формира Комунално предузеће које ће се бавити одвозом и депоновањем отпада и водоснабдјевањем. Тренутно тај посао у општини Трново обављају комунална предузећа из Источног Новог Сарајева.

Опозициони СНСД противи се тој одлуци и сматра да се ради о предизборном потезу јер су у недељу 24. септембра избори за начелника општине.

Скупштинска већина у општини Трново на сједници 12. септембра ове године донијела је одлуку о оснивању јавног комуналног предузећа. Именовано је и провремено руководство фирме, предузеће је уписано у судски регистар и ових дана требало би почети са радом.

Међутим то се није допало опозиционом СНСД-у чији су одборници напустили скупштинско засједање,тврдећи да се комуналним дјелатностима на подручју Трнова требају бавити предузећа из општине Источно Ново Сарајево.

,,То су криминалне радње и јефтини политички трикови”,тврди шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Трново Вељко Влашки и додаје да ће,када 24. септембра побиједи њихов кандидат за начелника, СНСД стопирати ту одлуку.

Одлуци о формирању комуналног предузећа Трново противи се и руководство општине Источно Ново Сарајево као и комунална предузећа из те општине.

Директор Јавног предузећа,,Водовод и канализација”, Источно Сарајево Јован Катић поручује да ће своја права тражити путем суда.

,,Мислим да је у питању само политика.Трново нема капацитета да оснује самостално предузеће”, каже Катић.

И начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић пријети судом.

,,Свим правним средствима ћемо заштити нашу позицију и имовину коју наша предузећа имају у Трнову.Све ми ово мирише на политичку битку која ће се врло брзо завршити па ћемо наставити разговарати на другачији начин”, истиче Ћосић.

Вршилац дужности начелника општине Трново, Ненад Мишовић, колеги из Источног Новог Сарајева поручује да не говори истину али да може да покрене тужбу.

,,Међутим нека размисли да ли му се исплати општински буџет излагати трошку.Изгубили сте тужбу када је општина Источна Илиџа основала своје комунално предузеће, а изгубићете и сада јер чињенице су на страни општине Трново”, каже Мишовић и додаје да је општина Трново власник водоводне и канализационе мреже,управне зграде, пријератног комуналног предузећа као и депоније смећа.

Мишовић подсјећа да је општина Трново прије 20 година,када су формирана комунална предузећа ,,Рад,, и ,,Водовод,, Источно Сарајево,унијела у њих дио капитала али од тога сада становници Трнова немају никакву корист.

,,У 2015. години  покренута је иницијатива о формирању комуналног предузећа у Трнову али је то и тада блокирао СНСД сматрајући да природне ресурсе општине Трново треба да користе предузећа и општина на чијем је челу СНСД.Тога више неће бити без обзира био ја начелник или не.Мислим да је овај народ препознао шта се ради.Нема више џаба воде из Трнова”, упозорава Мишовић и додаје:

,,Ми имамо два изворишта. Љуштра која снабдијева водом Трново и Грабске Млине из којих ће се се снабдијевати дио Источне Илиџе али и дио федералног Сарајева.Сви ти ресурси су у власништву општине Трново али друга предузећа и друге општине су то користили и убирали приходе”.

Ко ће убирати приходе од природних ресурса Трнова знаће се вјероватно тек након избора новог начелника општине 24.септембра ове године.

Кандидати су Ненад Мишовић из СДС-а и Драгомир Гаговић из СНСД-а.

2 коментара

  1. Po zakonu svaka opština ima pravo na svoje komunalno preduzeće, slično se desilo i u Istočnoj Ilidži. Pričali su da će propasti ali koliko vidim RAD ima puno više problema nego KOMIL. Ne vidim razlog da se neko protivi tome, a pogotovo da načelnik jedne opštine priča šta da se radi u drugoj opštini.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име