Трново: Усвојена одлука о оснивању комуналног предузећа

0
992

Скупштина општине Трново усвојила је на данашњој сједници, након што су пет одборника СНСД-а и један ДНС-а демонстративно напустили сједницу, одлуку о оснивању Јавног комуналног предузећа “Трново”.

Након одбијања приједлога шефа Клуба одборника СНСД-а Вељка Влашког да са дневног реда сједнице буду скинуте све тачке које су тичу оснивања новог комуналног предузећа, одборници СНСД-а и ДНС-а су напустили сједницу.

Влашки је изјавио новинарима да је разлог напуштања сједнице чињеница да “не желе да учествују у криминалним радњама које актуелна скупштинска већина спроводи”.

Јефтине политичке трикове народ Трнова знаће да препозна и осуди 24. септембра /ванредни избори за начелника/“, рекао је Влашки и истакао да је оснивање комуналног предузећа у овој општини неодрживо јер предузећа из Источног Новог Сарајева Водовод и канализација “ВИК” и Комунално предузеће “Рад”, када је ријеч о Трнову, послују у минусу.

Према његовим ријечима, предузеће “Рад” мјесечно за одвоз смећа из Трнова наплати око 1.600 КМ, а Водовод и канализација “ВИК” за воду од шест до седам хиљада КМ, нагласивши да је за оснивање једног предузећа потребно најмање 15 радника, а ту долазе и материјални трошкови.

За све то је потребно издвојити најмање 40.000 до 50.000 КМ мјесечно. То Трново не може да поднесе. Само ћемо ионако унесрећену и неразвијену општину, са њиховим потезима додатно дотући“, нагласио је Влашки.

Он је изразио наду да ће кандидат СНСД-а Драгомир Гаговић на предстојећим изборима за начелника побиједити, па да ће све данас донијете одлуке бити стопиране.

Вршилац дужности замјеника начелника општине Трново Ненад Мишовић изјавио је да се са идејом о оснивању комуналног предузећа кренуло јер нису задовољни квалитетом услуга предузећа “Рад” и Водовод и канализација “ВИК” из Источног Новог Сарајева.

Један од основних разлога је тај да су сви ресурси којима располаже општина Трново и када је у питању дјелатност водовода и канализације и прикупљања и одвоза смећа и управљање депонијом, у власништву општине Трново“, појаснио је Мишовић.

Он је додао да су тим ресурсима управљала два комунална предузећа из Источног Новог Сарајева, а да Трново од тога није имало никакве користи, додавши да је сав приход од коришћења тих ресурса ишао тим предузећима.

Мишовић, који је и кандидат СДС-а за начелника општине, појаснио је да Трново располаже и са два изворишта воде која снабдијевају ову општину, те да ће се из једног правити вод према општини Источна Илиџа, а вјероватно један и према граду Сарајеву.

Према његовим ријечима, у новооснованом предузећу биће запослено 19 радника, што је, како каже, продуктиван и рационалан број.

Мишовић је поручио радницима који станују у Трнову, а раде у два комунална предузећа у Источном Новом Сарајеву, да ће, уколико буду имали жељу, наћи мјесто и посао у новом комуналном предузећу.

Скупштина општине усвојила је одлуку према којој ће све одлуке у вези са оснивањем Комуналног предузећа “Трново” ступити на снагу одмах по усвајању.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име