Тројица бициклиста кренули из Пала на пут за Москву

1
692

Мирослав Клачар, Вук Соковић и Дражан Кусмук, чланови Бициклистичког клуба “Јаворина” са Пала, јутрос су кренули на пут за Москву дуг 2.800 километара да би изразили захвалност руском народу за помоћ коју је пружао Србима.

Клачар је рекао новинарима да ће пут трајати 18 дана и да дневно планирају да пређу око 150 километара.

“Идемо кроз Хрватску, Мађарску, Словачку, Пољску, Литванију, Летонију и Русију. Планирано је да 23. јула стигнемо у Москву у вечерњим часовима. Тамо имамо организован дочек”, објаснио је Клачар, иначе припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Он је навео да то реализује Представништво Републике Српске у Москви, те је захвалио шефу Представништва Душку Перовићу јер им је изашао у сусрет.

Клачар је захвалио и општинама Пале, Источно Ново Сарајево, Трново, Источни Стари Град, Скупштини града Источно Сарајево, Олимпијском центру “Јахорина” и другим правим лицима који су помогли да реализују овај подухват.

Према његовим ријечима, до сада су имали слична путовања до манастира Хиландар на Светој Гори у три наврата, до Барија у Италији, те до Румуније и Чешке.

Начелник општине Пале Бошко Југовић пожелио је бициклистима да, поред физичке спремности, имају и психичку стабилност, јер сматра да им је потребна за један овакав авантуристички подухват.

“Ријеч је о путу дугом око 3.000 километара и морамо бити свјесни каква их све искушења очекују, а то и јесте суштина пута”, објаснио је Југовић, те оцијенио да је ово изазов који на симболичан начин треба да покаже јединство српског и руског народа.

Шеф кабинета граноначелника Источног Сарајева Огњен Југовић рекао је да су испратили суграђане на њихову експедицију која се зове “Хвала и слава Русији 2019”.

“Они у најбољем свјетлу представљају локалну заједницу, и општину Пале и град Источно Сарајево”, истакао је Југовић и пожелио им срећан пут.

Бициклисте Мирослава Клачара, Вука Соковића и Дражана Кусмука, који су на пут кренули испред Храма Сабора Светог архангела Гаврила, испратили су чланови породица, пријатељи и грађани.

1 коментар

 1. ПАЉАНСКИ БИЦИКЛИСТИ

  Богу драгом и свецима хвала
  испред нове цркве с наших Пала,
  три јунака шестог јула крећу
  с бициклима у земљу највећу,
  у чувену и моћну Русију,
  која штити Српску и Србију,
  а све у знак Српске захвалности,
  у Москви ће они бити гости,
  многе земље преће бициклима,
  на све му се захвалит’ Русима,
  на подршци кроз сву историју,
  што штитише Србе и Србију.
  Зато пјесму пишем ову њима
  није лако проћи бициклима,
  километре што Русији воде,
  за то треба људи да се роде,
  да физичку имају припрему,
  а и добру вољу и опрему.
  Они су нам понос за државу,
  зато хвала Клачар Мирославу,
  бициклисти Соковићу Вуку
  и чувеном Дражерну Кусмуку,
  што се храбро они одважише
  на далеки пут се запутише,
  у њима је храбро срце лавље
  пратио их Бог, срећа и здравље,
  да у Москву стигну од милине
  из јуначке Српске отаџбине.

  У Палама, на Ивањдан,
  љета Господњег, 2019. године.
  Саша Николић

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име