Туршија, савршен кисели ужитак

0
340
Фото: nezavisne.com

Сигурно сте много пута чули колико је здраво конзумирати ферментисане намирнице настале природним врењем. Оне садрже пробиотичке културе које чине многобројне врсте бактерија.

Те добре бактерије природно настањују наша цријева и чине цријевну микрофлору.

Иако су јесењи и зимски дани пред нама, домаћице увелико раде на припреми зимнице, а у том послу туршија је незаобилазна. За припрему туршије веома је важно одабрати здраве, једре, свјеже и неоштећене плодове. По жељи и укусу укућана, набавите жуту паприку шиљу, зелени парадајз, краставце, мркву, карфиол.

Одржава здраву цријевну микрофлору

Цријевна микрофлора је живи систем којег чине добре и лоше бактерије. Из већ споменутих разлога, лоше бактерије могу превладати и узроковати многе здравствене тегобе. Нарушена равнотежа микроорганизама постепено се може побољшавати додавањем ферментисаних намирница исхрани. Тако ће се брже насељавати корисне бактерије које штите слузницу цријева.

Подстиче метаболизам и пробаву

Ако желите да се ријешите вишка килограма, свакако једите туршију, јер она убрзава метаболизам, лако се вари, садржи мало калорија и засити вас. Због знатног садржаја влакана, ферментисане намирнице подстичу рад цријева. Умањују тегобе код особа које не подносе лактозу, јер је дјелимично разграђују у цријевима. Уједно ублажавају и синдром иритираних цријева.

Регулише крвни притисак

Ферментисани производи могу имати утицај и на крвни притисак, тако да га постепено снижавају. Научници сматрају да ту највећу улогу играју одређене врсте спојева налик пептидима. Ти спојеви се стварају управо током ферментације намирница.

Рецепт за припрему

Састојци:

зелени парадајз

корнишони

мрква

карфиол

паприке

4 главице бијелог лука

3 коријена рена

веза целера

20 грама слачице у зрну

400 грама соли

10 литара воде

гранчице винове лозе

Припрема:

Количина поврћа није одређена, а можете га користити у количинама зависно од величине вашег бурета и од тога које поврће преферирате. Изаберите здраве плодове, очистите их и оперите добро. Карфиол искидајте на крупне комаде (цвјетове), парадајз избушите виљушком на два-три мјеста, а паприке засијеците у крст на врху. Раздвојите ченове бијелог лука, али их немојте љуштити.

Редајте поврће у буре, тако што стављате помало од свих врста. Одозго поспите сјеменом слачице и прекријте листовима целера.

Припремите саламуру, она је најважнији детаљ у припремању туршије – помијешајте 10 л воде и 400 г соли у посуди и мијешајте да се потпуно раствори. Прелијте поврће готовом саламуром да добро покрије поврће.

Направите обруч од гранчица винове лозе и ставите преко поврћа. Оставите туршију три дана и немојте отварати. Након три дана преточите течност једном дневно, док туршија не буде спремна за употребу. Туршија је спремна за око двије недјеље. Након тог времена, растворите конзерванс у мало саламуре из туршије и успите.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име