Туширање је најбољи начин за почетак дана

0
278

Нема ничег лошег у туширању ујутру и увече, али стручњаци кажу да је сасвим довољно туширати се једном дневно, не превише врућом водом. За оне који вјерују да ујутру нема потребе да се туширају, доктори кажу да и те како има разлога, пише Њујорк тајмс.

“Људи се ноћу много зноје. Када се ујутру пробудите, на вашој кожи је сав тај зној и све бактерије из постељине. Јутарње туширање је корисно јер ће скинути сву ту прљавштину која се сакупила док сте спавали. Осим тога многи људи су интимни током ноћи, што је још један од разлога зашто се истуширати ујутру”, каже дерматолог др Гари Голденбер.

Др Голденберг каже да је врло важно да, кад се туширате двапут дневно, водите рачуна о топлоти воде (не превише врућа) тј. о томе да не користите јако агресивне сапуне и да туширање не буде предуго.

Они који више воле јутарње туширање каже да нема бољег начина да се започне дан; покреће се циркулација и разбуђујете се.

“Јутарње туширање је нарочито препоручљиво онима који се теже буде”, каже клинички психолог др Џенет Кенеди, стручњак за спавање. Да би се заиста постигао ефекат разбуђивања, докторка препоручује туширање у млакој, а не врућој води.

Код вечерњег туширања такође треба пазити о топлоти воде, и треба се туширати најмање 90 минута прије одласка на спавање.

“Тијело се хлади припремајући се за сан, и срчани ритам се успорава. Туширање топлом водом подиже температуру, што може да нас додатно разбуди. Зато треба да се истуширате најмање сат и по прије одласка на спавање. Оно је добро за опуштање мишића и напетости, али га не треба практиковати непосредно прије спавања.” Посебно не ако патите од несанице.

Др Голденберг каже да јако вруће туширање скида са коже природна уља која служе као заштита, што може да изритира кожу. “Што сте дуже у врућој води, то је већа вјероватноћа да ће ваша кожа постати сува. Осим за туширање, то се односи и за купање у кади.”

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име