У Фочи почео дводневни “Huko huko kup”

0
216

У Фочи је данас на ријеци Дрини, на најчистијем дијелу њеног тока, почело дводневно такмичење у лову на младицу, које је окупило 34 риболовца из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Након паузе од 12 година, такмичење названо “Huko huko kup”, по латинском имену за ову најцјењенију и најатрактивнију племениту врсту ријечне рибе, организовало је фочанско Спортско-риболовно друштво “Младица”, а у првој половини првог дана “дринска краљица” није се дала преварити, па није било улова.

Један од најпознатијих и најуспјешнијих спортских риболоваца у БиХ Огњен Боровчанин са Пала каже да је пецање младице веома атрактивно и захтјевно, а да је горњи ток Дрине још увијек богат овом све рјеђом врстом рибе.

Младицу зову риба од хиљаду забачаја и баш се треба потрудити да би се упецала. Упорност је на првом мјесту. Драго ми је да је послије дуже времена ово такмичење оживљено у Фочи – рекао је Боровчанин, који је и један од спонзора “Huko huko kupа”.

Милан Маријандок из Винковаца у Хрватској каже да је одгодио друга такмичења да би дошао на Дрину.

Ништа није далеко када постоји мотивација и када се желе посјетити пријатељи. Веома ми је драго да, напокон, и овај дио Дрине добија на важности и надам се да се популација младице опоравила након оних поплава – рекао је Маријандок.

Марио Михаљевић из Ливна каже да му је ово први пут да лови младицу.

Одушевљен сам овим крајем. Вода је прелијепа, а ловити краљицу наших вода је сан сваког рибара – каже Михаљевић.

Елмир Хаџиалић из Пријепоља каже да је Дрина за њега ново искуство. “Први пут сам овдје, феноменално је. Нисам очекивао да ће бити овако добро. Гостопримство људи и оваква природа, то нема нигдје на овим нашим просторима”, каже Хаџиалић.

Предсједник Спортско-риболовног друштва “Младица” Милан Рудинац каже да младицу лови 17 такмичарских парова на стази дугој 30 километара, од мјеста гдје Дрина почиње спајањем Пиве и Таре, па до Паунаца на граници са Федерацијом БиХ.

Нажалост, за сада нема улова, осим једне пастрмке, али има још дана пред нама. Ловиће се и сутра, па се надамо да ће младица гристи. Вјероватно не бисмо имали оволико одзива да није Дрина оволико лијепа у горњем току – рекао је Рудинац.

У годинама након рата младица је неконтролисано изловљавана, а на смањење њене популације утиче и стално варирање водостаја због рада хидроелектране “Мратиње” на Пиви.

И са овог такмичења, којим се промовише спортски риболов, па ће сваки евентуални улов бити враћен у воду, риболовци су апеловали и на републичке и на општинске власти да помогну да се ова атрактивна врста рибе очува.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име