У Хагу јавно говоре да је генерал Младић осуђен без доказа за Сребреницу

0
279

Тим одбране генерала Ратка Младићa и породица апеловали су данас да владе и предсједници Србије и Републике Српске уложе свој дипломатски утицај у свијету да се генералу Ратку Младићу омогући лијечење у Србији и спаси живот, те упозорили да се у Хагу почело јавно говорити да је генерал осуђен за Сребреницу без доказа.

Адвокати генерала Младића и његов син Дарко Младић на конференцији за новинаре у Београду саопштили су да је на јучерашњем стручном предавању у Хагу Јонас Нилсен, главни помоћник хашког судије Алфонса Орија, јавно рекао да нису имали доказа против Младића за Сребреницу.

Кобранилац Драган Иветић рекао је да је јуче виши стручни помоћник судије Орија јавно признао да судско вијеће није имало ниједан доказ за састанак у Сребреници на којем је наводно постигнут план да се изврши геноцид у Сребреници, па се умјесто доказа прибјегло закључивању на основу претпоставки.

Он је истакао да се не могу прихватити претпоставке о кривици, умјесто доказа и да је ово само признање судског вијећа о озбиљној грешци у правном смислу.

“Озбиљно и тешко болестан генерал Младић је неправилно осуђен и невин човек који треба бити ослобођен оптужби, те подвргнут адекватном лечењу”, рекао је Иветић.

Дарко Младић је нагласио да сада и они који су учествовали у доношењу хашке пресуде против генерала Младића јавно говоре да су осудили човјека без доказа.

“Није прошло ни два-три месеца од када су донели пресуду, а већ сами говоре како нису имали доказе за један такав битан део пресуде као што је Сребреница, за коју смо скоро 30 година слушали разне медијске приче, а сада помоћник главног судије на стручном предавању каже да нису имали доказе. Ако ово није скандал, ја не знам шта јесте”, рекао је Дарко Младић.

Он је замолио владе Србије и Републике Српске, те предсједника Србије и предсједника Републике Српске, да уложе свој дипломатски утицај у свијету да изнесу, путем дипломатске мреже, све ове неспорне чињенице о третману и здрављу генерала Младића у Хагу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име