У Источном Сарајеву на сајму најтежа тиква има 39 килограма

1
1523

Удружење грађана “Пробуди се” из Војковића организовало је данас пету манифестацију “Дани тикве” с циљем промоције пољопривреде и предузетништва, као и употребе тикве у људској исхрани као једне од најздравијих пољопривредних култура која добро успијева на овим просторима.

Роксанда Мичић, предсједник Удружења грађана “Пробуди се” из Војковића, Источна Илиџа, рекла је Срни да је најтежу тикву 39 килограма и 700 грама узгојио Весо Шаровић који је добио награду од 200 КМ.

Мичићева је истакла да је Удружење узело тикву и сјеме ће наредне године дијелити заинтересованим грађанима.

Друга по тежини је тиква Синише Васковића која је тешка 38,10 килограма, најмању тикву од 10 грама донијела је Милкица Мочевић, а за најљепшу је проглашена тиква Удружења “Мост” из Јабланице, док је најљепше аранжирани сто са плодовима и производима од тикве имало Удружења “Митров данак” из Источне Илиџе.

Мичићева је нагласила да се “Дани тикве” одржавају у оквиру манифестације “Купуј домаће једи здраво”, која је покренута прије шест година на пијачним столовима на простору поред моста у Војковићима, с циљем да женама помогну да продају вишак својих производа.

Она је истакла да је манифестација сваке године била боља и посјећенија, а данас имају и уређен простор за њено одржавање.

“Већ друге године смо дошли на идеју да манифестацију обојимо нечим специфичним и одлучили смо да промовишемо тикву и производе од ње”, навела је Мичићева.

Она је додала да се захваљујући манифестацији “Дани тикве” на овим просторима све више узгајају разне врсте тикве које се користе за производњу разноврсних јела.

Саставни дио манифестације је и продајна изложба пољопривредних производа, прерађевина и рукотворина коју је приредило 12 удружења из цијеле БиХ.

На “Дане тикве” у Војковићима дошли су и гости из Кикинде гдје се оваква манифестација одржава већ 33 године.

Замјеник градоначелника Кикинде Босиљка Срдић истакла је да се за ове 33 године њихова манифестација “Дани тикве” изборила да буде проглашена најбољом и најљепшом туристичком манифестацијом у Србији.

Срдићева истиче да је све ове године Кикинда радила на побољшању и промоцији ове манифестације са жељом да сваке године у току њеног трајања раширених руку дочекују своје госте и да то постане туристичка атракција.

“Вјерујем да ће и ваша манифестација постати бренд града и да дочекате што више пријатеља и гостију”, истакла је она.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Зоран Аврам рекао је да општина покушава да да допринос развоју ове, а и других манифестација и да ће у наредном периоду покушати да обезбједе адекватнији простор за одржавање ” Дана тикве “.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име