У Источном Сарајеву одржан први дјечији хорски фестивал “Арабеске”

0
416

Удружење грађана “Камерни хор Источно Сарајево” организовало је данас у Источном Сарајеву Први дјечији хорски фестивал “Арабеске” на коме је учествовало седам хорова.
Фестивал је у име Града Источно Сарајево отворила Винка Берјан, која је пожељела да ова манифетсција буде трајно уписана у календар културних дешавања у граду, као и да се оствари визија организатора Првог дјечијег фестивала хорског пјевања да ова манифестација добије интернационални карактер.

Један од чланова Удружења Пеђа Харт рекао је да је циљ фестивала промовисање и подстицање развоја хорске умјетности, подизање општег нивоа музичке културе, а самим тим и нивоа културног живота Града Источно Сарајево, Републике Српске и БиХ.

Према његовим ријечима, идеја организатора јесте да промоцијом дјечијих хорова подстакне интересовање шире јавности за овај музички жанр у којем се развија друштвеност, смисао за дисциплинован колективни рад и сарадњу.

Организатори очекују да ће окупљањем дјечијих хорова и њихових диригената створити одличну прилику за размјену идеја, искустава, методологије рада и умјетничких пракси, уз стицање квалитетних услова за суштинско унапређење групног/хорског музицирања, али и музичке културе у основним школама.

Након двочасовног такмичења хорова основних школа и школа за основно музичко образовање из Источног Сарајева и окружења, које је одржано у амфитеатру Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, диригент и професор на Музичкој академији Раде Радовић одржао је предавање о теми “Узајамност интерпретације хорског дјела и вокалног капацитета ансамбла”.

Учешће на Првом дјечијем хорском фестивалу “Арабеске” узели су хор Основне школе /ОШ/ “Петар Петровић Његош”, хор Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски”, ОШ “Алекса Шантић”, вокални ансамбл ОШ “Мокро”, хор ОШ “Јован Дучић”, Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево, подручно одјељење Пале и хор Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име