У Кукавицама код Рогатице помен страдалим Србима

0
327

Стравичне слике, врисак дјеце, жена и стараца, ни након 25 година, не заборавља Ранко Иконић, возач аутобуса. Колону у којој је било више од хиљаду стараца, жена и дјеце, покосили су рафали припадника Армије БиХ.

Иако рањен у цивилној колони, успио је, некако да довезе аутобус до Рогатице, али сви путници нису преживјели.

“Троје дјеце, једанаест, дванаест, рекоше и од три године, ја не знам то мало дијете, а погинула је Танкосава која је имала преко осамдесет година, значи ради се само о цивилима да су страдали у аутобусу”, рекао је Ранко.

Тужилаштво БиХ 2014. подигло је општужницу у случају Кукавице. За тај, и злочине у Фочи, осуђен је само Емир Драковац, и то на 14 година. Остала тројица припадника Армије БиХ су ослобођена. Оно што се десило и оно што се причало у судници, нема везе са стварношћу, причају свједоци догађаја и у кукавицама, али и у Сарајеву.

“Када су видјели да је то колона избјеглица, онда су престали пуцати и то је једна велика лаж, они су престали пуцати када је та колона прошла, кад су задња кола прошла, то, је истина, ми који смо били ту , ми то знамо“, рекао је свједок Вељко Ласица.

“Знам да су се вратили ти злочинци који су направили ово и што су убили Бјелаковиће, долазе људи у продавнице, живе раде, подмирују се”, рекла је Ранка Гвозденовић.

ЕУФОР је и данас је снимао у Кукавицама, баш као и УНХЦР’92. године када су направили прве и једине кадрове злочина, а исте искористио босанско-херцеговачки режисер Данис Тановић за добијање оскара – само са замијењеним улогама.

“Снимљен је филм, по којем су ове жртве, наше жртве приказане као злочинци, наше жртве су приказане као муслиманске и ова нејач који је овдје поубијан испали злочинци, а они су испали мученици”, рекао је предсједник Предсједништва БО Ново Горажде.

Данас су из Кукавица послали и поруку да ће тужити редитеља Даниса Тановића, због злоупотребе српских жртава из Кукавица. Преживјели још чекају правду из Суда БиХ. Првостепена пресуда је рекла да злочин јесте извршен, али да злочинци нису криви, јер нису знали да се ради о цивилима. Сада је на реду Апелационо одјељење Суда БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име