У Миљевићима сутра помен убијеним припадницима ЈНА

0
600

Обиљежавање 25 година од страдања припадника ЈНА у некадашњој сарајевској Добровољачкој улици биће одржано сутра у Миљевићима у Источном Сарајеву.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у 11.00 часова у Храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима буде служен парастос припадницима ЈНА погинулим у Добровољачкој почетком маја 1992. године.

У 11.30 часова биће положени вијенци на Спомен-крст на Војничком гробљу у Миљевићима, након чега је у 11.45 часова планирано обраћање званичника.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова одлучио је да обиљежавање злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву ове године буде организовано само у Миљевићима у Источном Сарајеву, а не и у Сарајеву у Федерацији БиХ због понашања кантоналних и федералних власти.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска ове године у федералном Сарајеву неће обиљежавати 25 година од страдања Срба и војника ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици јер не жели да српски народ буде додатно понижен.

Додик је рекао да је важно да се нико не излаже опасности од поновног страдања у Сарајеву, те да не треба дозволити да прислужене свијеће и положено цвијеће опет заврше у контејнерима.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских фаланги којима су командовали освједочени пријератни криминалци сарајевског подземља.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Злочин паравојних муслиманских наоружаних формација над припадницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, један је од првих и најкрвавијих злочина над Србима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату чије ране и данас боле јер породице жртава никада нису добиле правну сатисфакцију, а федералне власти никада нису дозволиле постављање спомен-плоче невиним жртвама на мјесту злочина.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име