У недјељу отварање Међународне ликовне колоније “АРТ симпозијум Јахорина 2018”

0
188

Међународна ликовна колонија “АРТ симпозијум Јахорина 2018”, која ће окупити 20 сликара и вајара из осам земаља, биће отворена у недјељу, 15. јула, на Економском факултету на Палама.

Оснивач и умјетнички руководилац “АРТ симпозијума Јахорина” Лазо Савић рекао је данас Срни да ће Међународна ликовна колонија трајати до 23. јула, када ће бити представљени радови учесника који долазе из БиХ, Србије, Македоније, Русије, Шпаније, Јужне Кореје, Бугарске и први пут из Кине.

“Шеснаести сазив Међународне ликовне колоније биће одржан у просторијама Студенског дома на Палама, а отварање на Економском факултету, гдје и постоји стална поставка дјела насталих на арт симпозијумима до данас”, изјавио је Савић и додао да су и ове године задржали тему “Фигура у савременој умјетности и апстракција”.

Он је истакао да је тешко наћи умјетнике који користе овај мотив фигуре, те да су зато позвали и оне који ће радити пејзаже.

Савић је навео да ће Међународна ликовна колонија бити отворена у 20.00 часова изложбом прошлогодишњих радова, као и промоцијом каталога

“АРТ симпозијум Јахорина 2017”, чији је аутор ликовни критичар Александра Грандића из Бањалуке.

Циљ Међународне ликовне колоније је афирмација ликовне умјетности, развој еколошке свијести, подстицај туризма у Републици Српској, БиХ и региону, укључујући допринос напорима да Јахорина, која носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

“Арт симпозијум Јахорина” основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице и од тада се сваке године одржава на овој планини.

Међународна ликовна колонија угостила је бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име