У походу на Романију очекује се рекордних 200 учесника

0
289

На планинарском Трећем прољећном походу на Романију у недјељу, 1. априла, очекује се око 200 учесника из друштава са Сарајевско-романијске и дринске регије, те из више градова Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Секретар соколачког Планинарског друштва “Гласинац” Вера Мијатовић рекла је Срни да је Трећи прољећни поход на Романију од ове године званично уврштен у календар такмичења Планинарског савеза Републике Српске, који је заједно са “Гласинцем” организатор ове манифестације.

Она је нагласила да је у недјељу, 1. априла, окупљање планинара код Спортске дворане на Сокоцу око 7.00 часова, а потом и код планинарске колибе на Надроманији /1.368 метара/, гдје ће им се придружити остали планинари-гости.

“Полазак испред планинарске колибе `Црвене стијене` планиран је око 8.30 часова ка највишем врху Романије Лупоглав /1.652 метра/, а око 15.00 часова биће организован излет од планинарске колибе до видиковца `Црвене стијене` /1.423 метра/, стазом дугом два километра”, навела је Мијатовићева.

Она је истакла да су свој долазак, осим планинара из свих крајева Републике Српске, неколико мјеста Федерације БиХ, најавили и друштва из Београда, Шапца, Прибоја, Бајине Баште, Крушевца и Краљева.

Према ријечима предсједника соколачког Планинарског друштва Бориса Вуковића, маршрута предвиђа кретање планинара од планинарског дома на Надроманији до Великог Лупоглава у дужини од 13 километара.

“Стаза обухвата најзанимљивије и најљепше предјеле Романије и води преко Орлове стијене, Гавранке, Крачипоља, Видиковца, Сремошника до Хотичког поља, па позивамо све грађане да учествују у походу и на радосно дружење на планини која пружа јединствене природне љепоте, видиковце, крајолике, те богато културно историјско насљеђе”, поручио је Вуковић.

За планинаре, учеснике овог прољећног похода обезбијеђен је заједнички ручак и дружење у просторијама за госте у порти Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Екипа Планинарског друштва “Гласинац” на челу са водичем Мирославом Дивчићем у петак, 30. марта, обићи ће и припремити планинарску стазу ка највишем врху Романије, у сарадњи са игуманом Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији јеромонахом Андрејом и запосленима у соколачкој Установи за културу “Перо Косорић”.

Планинарску манифестацију Трећи прољећни поход на Романију подржали су општина Соколац, међународна организација “Ворлд вижн” и чланови “Гласинца”.

У Планинарском друштву “Гласинац” покренули су активности у складу са јавним позивом Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске да ова планинарска манифестација буде сврстана међу спортске манифестације од значаја за Републику Српску.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име