У понедељак дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева

0
238

У дворишту Основне школе “Свети Сава” у Источном Сарајеву у понедјељак, 11. марта, пригодним програмом биће обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Директор Основне школе “Свети Сава” Данијела Мрда изјавила је Срни да су обиљежавање Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, као и култура сјећања која се развија и његује код ученика наш дуг најмлађим страдалницима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Она је истакла да ће се 11. март памтити као датум када је на тај дан 1995. године, за вријеме примирја, снајперских хицима одузет живот српским дјевојчицама Наташи Учур и Милици Лаловић које су се безбрижно играле ластиша испред своје зграде, дјечије наивно вјерујући одраслима.

“Оне су биле ученице наше школе, као и још четири страдала ученика у ратном периоду. Најмлађи ученик био је уписан у први разред, а најстарија Дијана Ћосовић није никада подигла свједочанство о завршеном школовању и оно стоји у просторијама школе”, рекла је Мрда.

Према њеним ријечима, 11. март је датум када се сјећамо све страдале дјеце у Српском Сарајеву, којих је, за сада, 118 у евиденцији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, с тим да тај списак, нажалост, још није коначан.

“Још се трага за породицама и документацијом о страдању дјеце тако да ћемо, можда, тек у наредним годинама доћи до тачног броја”, истакла је Мрда.

Наводећи да су, нажалост, у посљедњем рату у БиХ страдала дјеца на свим странама, Мрда је нагласила да се о убијеној српској дјеци није никада говорило нити је за те злочине ико процесуиран.

“До данашњег дана немамо ниједан судски епилог или подигнуту оптужницу за било које убијено дјете у Српском Сарајеву”, истакла је Мрда.

Указујући да је од 475 убијене дјеце у одбрамбено-отаџбинском рату на простору Републике Српске највише страдало у Српском Сарајеву, Мрда је рекла да ће се само чувањем сјећања на страдања дјеце сачувати успомену на њих и стално опомињати да за њихово страдање нико није одговарао.

“Ми ћемо и у наредним годинама причати о овој теми и учити наше младе нараштаје о страдањима њихових вршњака у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату”, поручила је Мрда.

Према њеним ријечима, мјесец март је период болних сјећања сарајевских Срба, јер, осим на страдање српске дјеце, подсјећа и на егзодус Срба из Сарајева 1996. године.

Мрда је навела да је програмом обиљежавања Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева предвиђено служење парастоса, полагање вијенаца, док ће историјски час одржати наставник историје.

Она је рекла да ће обиљежавању присуствовати ђаци, професори, чланови породица страдале дјеце и грађани Источног Сарајева, а да су позиви упућени и највишим званичницима Републике Српске.

Спомен-обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године 13. септембра прошле године открили су тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара “Сумрак”, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име