У Сарајеву проглашена друга епизода “Упозорења” због загађености ваздуха

0
192

Због појачане концентрације загађених материја у ваздуху Оперативни штаб Владе Кантона Сарајево преузео је мјере ограничавања рада постројења за производњу топлотне енергије, те обезбјеђивање протока моторних возила без дужег задржавања на главним градским раскрсницама.

У оквиру мјера из друге епизоде “Упозорење” из Плана интервентних мјера, уз дио мјера из треће епизоде “Узбуна”, предвиђено је и да комунална предузећа и друга правна лица која врше зимско одржавање путева требају употребити средстава за обарање честица прашине.

Неке од мјера су и забрана извођења грубих грађевинских радова на отвореном и затвореном простору, осим у случају хитних интервенција, забрана кретања аутомобила на потезу главне саобраћајнице Башчаршија-Илиџа у оба смјера, чији бензин мотори имају норму “евро два” и мању, или дизел мотори са нормом “евро три” и мању.

Једна од мјера је и забрана одржавања организованих спортских и културних активности за узрасте млађе од осамнаест година на отвореном простору и максимално повећање капацитета тролејбуса и трамваја.

Из Владе Кантона Сарајево саопштено је да ће у наредним данима, у складу са ситуацијом, предузимати додатне мјере уколико се настави тренд раста загађујућих материја у ваздуху.

Кантонална Влада је прогласила другу епизоду “Упозорења”, уз дио мјера треће епизоде “Узбуна” због процјене будућег стања загађености ваздуха.

На снази су и мјере из прве епизоде Плана интервентних мјера – “Приправност”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име