У селу 250 парова има близанце, генетичари збуњени

0
441

Долазак близанаца на свијет изузетно је ријетка појава. Вјерује се да је вјероватноћа да ће неко имати близанце један наспрам 80. Међутим, у селу Кодинхи у Индији, од 2.000 породица, чак 250 парова имају близанце. Ово је званично највећи проценат у свеијту што се тог сегмента тиче.

Село Кодинхи је веома слично другим селима у региону, али многи људи се збуњују када чују да има дупло више близанаца од осталих сусједних мјеста. Привукло је пажњу сјветске јавности 2008. године када је откривено да је у свега неколико година уназад, према званичној евиденцији рођено чак 500 близанаца.

Међутим, локални љекар Кришнан Сливију сматра да их у том подручју има знатно више.

Овај феномен је велика мистерија. Велика је вјероватноћа, такође, да ће жене које се из овог села удају у неко друго, имати близанце. Самим тим, подаци јасно указују да узрок рађања великог броја близанаца треба тражити у људима који живе у Кодинију, а не у самом мјесту.

Неки научници су чак изнели тезу да је рођење близанаца повезано са загађењем воде у селу, али доктор Сливију каже да постоје и друга мјеста у Индији где је вода још загађенија, а има знатно мање близанаца.

Генетичари из Индије, Њемачке и Велике Британије проучавали су двоструки ДНК како би открили мистериозно високу стопу близанаца. Према њиховим истраживањима, у обзир је узета генетика, затим биомолекуларни и метеоролошки фактори, али није било ријечи о загађивачима који на то евентуално утичу.

Исхрана, пиће и обичаји сељана такође су слични као у другим областима, тако да ни нека посебна супстанца није узрок рођења двије бебе истовремено.

Истраживачи најављују да ће се у будућности знатно више посветити проучавању села Кодинхи и овог феномена, користећи прецизнији биохемијски анализатор.

На сву срећу, сељани се не осећају непријатно нити им смета толики број близанаца, преносе медији.

Понекад наставник у школи каже да је тешко разликовати и идентификовати студенте близанце, иако постоји само минимална препрека за разговор с било којим од њих.

Доктор Кришнан Сливију сарађује са локалним акушерством и гинекологом Лиром, у намјери да испита физичке карактеристике мајки које су родиле близанце.

Генерално, тврди се да близанце најчешће рађају жене висине преко 165 центиметара и које имају више од 30 година.

Међутим, многе мајке у селу Кодинхи биле су високе око 150 центиметара имале су мање од 30 година.

Локални доктор Лаила тврди да је у прошлости постојало много бракова међу рођацима и да се близанци често рађају у таквом селу са таквим обичајима. Осим у Индији, брак заснован на крвном сродству био је заступљен и у селу Кандидо Годои у Бразилу.

У селу Кодинхи прије много година то је такође био обичај, али у посљедње вријеме тако нешто се избјегава.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име