У Србији откривене три нове врсте дроге

0
323

У Србији је откривено присуство три нове врсте дроге, јавио је РТС. Дроге је открио Систем за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама у Министарству здравља, у сарадњи са МУП-ом и Безбједоносно-информативном агенцијом.

Србију је Европски мониторинг центар обавијестио о присуству различитих група нових супстанци на тржишту ЕУ, а у току је процедура стављања и 19 забрањених супстанци на контролну листу.

У више градова у Србији биће организоване трибине на којима ће ученици, наставници и родитељи бити упознати о новим психоактивним супстанцама.

Ускоро се очекује и едукација здравствених радника за поступање у ситуацијама о предозирању.

Психијатар у Дневној болници за лијечење зависности у адолесценцији Светислав Митровић упозорава да су све нове психоактивне супстанце опасне и да драстично угрожавају млади живот.

МУП данас у Обреновцу спаљује дрогу заплијењену у претходном периоду.

У Србији је недавно полиција први пут заплијенила такозвану “божију дрогу”, а прије два дана ухапшена је 19-годишња девојка због посједовања три литра ове психоактивне супстанце.

Ријеч је о супстанци ДМТ /диметилтриптамин/ која се најчешће уноси удисањем испарења или орално. Изазива различите ефекте – од кратких психоделичних стања до веома јаких халуцинација. Корисници те дроге могу да у потпуности изгубе везу са реалношћу, што може бити изузетно опасно. Уживаоци тврде и да имају разна спиритуална искуства због чега је и називају “божија дрога”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име