У суботу „Марш одбране Војковићи – Илињача“

0
464

Парастосом у цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима, 21. јула у 9:00 часова почеће културно спортска манифестација „4. август – Да се не заборави“.

Манифестацију организују Борачка организација Војковића, Грлице и Крупца, који уједно позивају и на „Марш одбране Војковићи – Илињача“.

„У 11:00 часова планирано је постројавање учесника, затим се преко Которца креће до Илињаче гдје ће бити организован свечани ручак за све учеснике, подизање заставе и историјски час”, рекао је један од чланова, Ранко Скакавац.

Члан борачке организације “Илиџански борац”, Милан Међо, истиче да ја Друга сарајевска бригада мала бригаде која је тај дан изгубила 7 живота, али и да су сви борци дали свој допринос за одбрану Војковића и Републике Српске.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.

Четвртог августа 1992. године у раним јутарњим часовима почео је напад на Војковиће, Грлицу и Крупац, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера непријатељских снага да заузму Илиџу и крену према Палама”, рекао је Међо.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца.

Свједоци тих дешавања једнодушни су у оцјени да је ријеч о херојској одбрани српских насеља и становништва тадашњег Српског Сарајева.

“Да је тих дана пала ова територија, ово јуначко мјесто, можда би ток рата отишао у другом правцу“, рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације “Илиџански борац”, Горан Шеховац.

“Марш одбране Војковићи – Илињача” израз је жеље да се покаже да су српски борци и српско становништво само бранили своје домове и породице како не би постали жртве муслиманских оружаних снага, као и прилика да се младима пренесе истина о историјским данима 1992. године.

 “Ово је начин да одамо почаст својим саборцима који су дали животе за одбрану Војковића, Грлице и Крупца“, додао је Шеховац .

Организатори позивају све грађане Источног Сарајева, као и Владине и невладине организације да се придруже и да се заједно ода почаст свима онима који су живот дали за одбрану ових простора.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име