У требињском породилишту рођене три бебе: Првом новорођенчету у 2019. златник градске управе

0
177
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

У требињском породилишту данас је било све у знаку броја три. Трећег јануара у року од три сата рођена су три дјечака.

Прва беба рођена у 2019. години је мали Јаков, трећи син Оксане Kашиковић, кога је замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић даровао златником са ликом Светог Василија Острошког и грбом града Требиња.

Оксана каже да мали Јаков има четири килограма, да пород није био тежак, те да старија браћа једва чекају да им брат дође кући.

Према ријечима замјеника градоначелника Мирка Ћурића градска управа настоји да реализује различите пројекте како би подржала  породицу.

– За свако новорођенче градска управа издваја од 150 до 2400 KМ. Раније је била пракса да све бебе добију исти износ, али у разговору са породицама одлучили смо да тамо гдје су родитељи незапослени дајемо највиши износ, који ће породици новорођенчета нешто значити. Стимулишемо и брачне парове од којих један партнер има преко 38 година, а први пут ступају у брак. Тако смо прошле године добили 18 брачних парова који су користили ночане подстицаје градске управе –  истакао је Ћурић.

Према ријечима др Данијеле Петровић Попадић, дежурног гинеколога, данас су обављена два природна порода и један царски рез, што је добар почетак године..

– Лани је рођено 309 беба, што је тридестак беба мање него 2017. Години – истакла је она.

Директор требињске Болнице Љубица Миљановић је најавила да ће ове године и у требињском породилишту бити уведен епидурална анестезија за безболни порођај.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име