Ученици из Источног Новог Сарајево у акцији “С љубављу храбрим срцима”

0
324

Ученици Основне школе /ОШ/ “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева Настасија Рацковић и Данило Пандуревић ће се на донаторској вечери у Бањалуци у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” представити пригодним рецитацијама са поруком – нека на нашем примјеру уче одрасли, будимо хумани, да би као народ порасли.

Учитељица Миљана Говедарица рекла је Срни да су Настасија и Данило чланови драмско-рецитаторске секције, коју она води, те да за наступ у недјељу, 23. децембра, на донаторској вечери у Бањалуци припремају озбиљне рецитале које, како је навела, тешко могу изнијети и искуснији глумци школовани за то.

“Ријеч је о рециталима `Ако` Радјарда Киплинга и `Одлука` Мирослава Антића којима преносе поруку вршњацима, али и одраслима како треба да славе живот и љубав. Једино тако се могу побиједити све недаће, а у овом случају помоћи дјеци која имају одређене потешкоће“, истакла је Говедарица.

Она је навела да са дјецом свакодневно увјежбава текст и припрема рецитацију, драматизацију, гестикулацију и понашање на сцени, а подршку им пружа и бивши ученик ове школе Филип Радовановић, сада студент четврте године Академије драмских умјетности.

Деветогодишњи Данило Пандуревић каже да је срећан што има прилику да помогне и да ужива у томе што ради.

“Члан сам драмске секције око мјесец и по, свакодневно увјежбавам текст, који сам брзо научио, за неких 10 минута”, истиче Данило, који сматра да је у животу најважнија љубав.

Данило каже да воли да учи, а омиљени предмети су му математика, енглески језик и природа и друштво. Већ двије године тренира и фудбал, гдје постиже запажене резултате, па и награде и медаље не изостају.

Ученица четвртог разреда Настасија Рацковић, која је од недавно члан драмске секције, каже да воли да глуми и рецитује, те јој припреме за наступ нису напорне.

“Жеља сам да учествујем у овој хуманитарној акцији, а учитељица је процијенила да бих могла да глумим и да будем дио ове приче”, наводи Рацковићева.

Ова десетогодишња дјевојчица је првак Републике Српске у теквондоу у категорији млађи кадет, а воли и да свира гитару.

“Када нешто волите и тиме се бавите ништа вам на пада тешко и све можете да постигнете. Најбоља порука за све људе је да воле живот, да буду хумани и помажу онима којима је потребно”, истакла је Рацковићева.

Директор ОШ “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда рекла је да ова образовна установа има 1.030 ученика и да су и раније учествовали у различитим хуманитарним акцијама.

Мрда наводи да је посебна част и привилегија да ученици школе ове године учествују као партнери предсједника Републике Српске у великом хуманитарном пројекту под називом “С љубављу храбрим срцима”, који се реализује већ девет година заредом.

“Сам слоган каже да су наша срца велика, а не постоји веће, љепше и чистије од дјечијег. И ово учешће ће знатно афирмисати нашу школу, ученике и будити код најмлађих осјећај за хуманост, емпатију, али и саосјећање и разумијевање за оне којима је то потребно“, истакла је Мрда.

Под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, и ове године, девети пут, реализује се акција “С љубављу храбрим срцима”, у оквиру које ће 23. децембра од 17.00 часова бити одржано донаторско вече у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Средства прикупљена у овогодишњој акцији биће искоришћена за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

У Републици Српској годишње од 150 до 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз коришћење роботике, а такав савремени третман не могу добити ни у Републици Српској, нити у Србији.

Директан ефекат примјене савремене роботике је знатно бољи исход рехабилитације и побољшање квалитета живота дјеце са дијагнозама церебралне парализе, спина бифиде, као и повредама главе и кичме.

Новина је да су партнери предсједника Републике у овогодишњој хуманитарној акцији млади таленти из Градишке, Приједора, Бијељине, Угљевика, Теслића, Требиња, Источног Сарајева, Добоја, Мркоњић Града, Прњавора, Дрвара, Бањалуке и Зворника.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име