„Учиш, научиш, урадиш све и паднеш”

13
6376

Дуго сам размишљала да ли све оставити како јесте и само кренути даље и борити се за себе, али то нисам ја. Ја се никад не борим само за себе, и никад не затварам врата другима. Тако да ћу вечерас објавити мој разлог преласка са ФФУИС на други Универзитет, само у циљу тога да наредним генерацијама помогнем и дам могућност избора, који ја нажалост нисам искористила.

На првој години Математике и физике Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево сам се први пут сусрела са појмом “Учиш, научиш, урадиш све и паднеш” ? Не само ја, сви ми. Писмени испит из Увода у алгебру, већина студената је урадила сва три питања, само једно од нас 30 је положило. Сви су ћутали, ја нисам. Тада су ми рекли да ћутим, јер ако се будем бунила, знате, одмазда, нећу завршити овај факултет. Питала сам се како неко има право да ме обори на основу рада у коме сам урадила тачно сва питања? Добила сам одговор од асистента Марка Ћитића да су питања као у књизи, али да онда вјероватно у књизи није добро све дефинисано и да дођем други пут, јер он нема времена за даљи разговор. Прећутала сам, дошла на наредном року, уписала оцјену. Мислила сам, свакоме се може десити, ЈЕДНОМ.

Један по један рок, у сваком се мени, или некоме од мојих колега дешавала иста ситуација са многим предметима, већином код већ поменутог асистента.

У међувремену, асистент мијења термине испита, тако што то јавља појединцима на друштвене мреже, објављује резултате исто тако. Мени лично се јавља да му помогнем око дежурства на Светосавском такмичењу у јануару. Одлазим, дежурам. Питам га кад могу доћи на консултације за Геометрију 1, јер ми је то испит за услов, а требам да идем у УСА. Он ми каже да прерадим задатке из збирке и са тог такмичења. Прерадим. Научим. Неке разумијем, неке учим напамет, јер их никада нисмо дотакли на вјежбама. Рјешења су штура и несхватљива, па сте приморани или молити некога да вам објасни или их учити напамет.

Долазим на испит, урадим сва три задатка, један са вјежби, два из збирке, никад рађена, са штурим рјешењима. Асистент је прије испита нагласио да не морамо цртати скице, јер их у збирци, за доста задатака, нема. За два задатка нацртам скицу, за трећи не знам, знам само рјешење какво је дато у збирци. На испиту дежура асистент Папаз, јер асистент Марко није ту из приватних разлога. Предајем рад прва, сједим у првој клупи, и одлазим кући пресрећна јер ми је то услов, услов за годину, услов за Визу за Америку, а и учила сам и превише, немогуће је да паднем.

Долазе резултати, мене нема на њима. Пишем мејл асистенту, када могу доћи на увид у радове, на који законски имам право.  Не добијам одговор, пишем на Facebook, јер и он нама ту увијек пише, добијам блок као одговор. Одлазим  на факултет са циљем да по било коју цијену добијем увид у свој рад. Налазим асистента који ми говори да увид у радове ЈА не могу добити?! Како, по ком закону, због чега? Долазим наредни дан, каже ми да је мој рад изгубио, ово се дешавало и другим студентима са њим, а ја нисам вјеровала. Кажем да ћу звати инспекцију уколико не добијем увид у свој рад. Коначно се мој рад појављује, непреправљен, без и једне исправке, са сва три задатка, двије дволиснице. Питам шта је спорно, Марко ми одговара да су сва три задатка тачна, али да то нема никакве везе јер нисам прошла и НИКАД нећу. Поновим ту реченицу за њим и питам га да ли је то био неспоразум или стварно тако мисли, одговара ми да тако мисли и да ни један студент није могао урадити та три задатка, ЧУЈЕТЕ ЛИ ВИ, ИСПИТИ СЕ ПРАВЕ ТАКО ДА ИХ СТУДЕНТИ НЕ МОГУ УРАДИТИ. ШОК ЗА ШОКОМ. Каже ја сам то морала преписати или ко зна шта да све урадим. Кажем му да га лијепо молим да на фин начин ово ријешимо, да он није дежурао на свом испиту иако је био дужан, да асистент Папаз није имао никакве притужбе на мој рад, да га је узео без икаквих коментара и да сам прва предала рад. Универзитетски асистент ми отвори врата каже да изађем и да се поздравим са полагањем тог испита неколико година, а ако наредни пут дођем да ће дискутовати са продеканом о мом статусу. Питам да ли је то пријетња, добијам одговор ДА.

Не чекам више ништа, одлазим кући уплакана. Вуковац, одличан ученик у гимназији, истакнути члан НВО сектора, предсједница омладине ООЦК у Палама, све то, и неко ми каже да за мене постоји испит који не могу положити. Уз помоћ родитеља одлазим до продекана, покрећем жалбу, на моју срећу Продекан УИС доц. др Владимир Владичић реагује, узима мој рад прегледа и наравно не налази ништа спорно. Све ово јер су моји родитељи све вријеме ишли са мном, и борили се за ово, као појединац и студент, нико ме не би ни погледао, а не помогао ми.

Добијам одговор да сам положила писмени дио испита, то је априлски рок, усмени могу изаћи до краја школске године, тачније до Октобарског испитног рока, укључујући и њега. Ја одлазим у Америку, враћам се и у септембру 2 излазим усмени испит Геометрије 1. На испит долази нови професор, Небојша Елез, који већ предаје мноштво предмета на овој катедри и пред свим студентима нас обавјештава да на усмени испит могу изаћи само особе које су писмени испит положиле од Јулског рока па до тог дана, дакле сви студенти осим МЕНЕ, да су само мени задаци поништени, из непознатог разлога. Шок, невјерица, сузе, разочарење, одлазим кући и добијам Персене од докторице. Зашто, због самовоље, због одмазде, због мита, корупције, непотизма, свих нерегуларних ствари које су урађене, ма не, тога има свугдје, боли ме што само ја не ћутим, и само ја губим. Да ли значи да требате бити покусни кунић који трепће и ћути да бисте завршили овај факултет, да ли значи да се немате право жалити јер су сви свети и неко ће вам се осветити? Е па да, значи, на овој катедри значи.

Ово није ни први ни посљедњи случај који се десио са поменутим асистентом, мада и за многе професоре би се нашла по нека ријеч, но ја сам жељела да изнесем овај случај у јавност, јер нисам једина коме се десио, али асистент и даље предаје, блокира, и уређује катедру и испите само по својој вољи.

Ове године се уписало 9 студената укупно, на оба смијера, Математику и физику и Математику и информатику. Надам се да ће имати више среће, јер срећа је једино што вам помаже овдје, а апелујем на родитеље да се посавјетују са другим студентима на другим Универзитетима и спасе своје дијете од стреса и секирације.

Мноштво студената, које не желим самоиницијативно да именујем, имају сличне и горе приче, како за овај, тако и за друге предмете, надам се да ће им ово бити подстрек да не ћуте и да причају о томе, јер само тако могу нешто промијенити.

Напомињем да се пост односи искључиво и само на кетедру за Математику и физику Филозофског Факултета у Источном Сарајеву.

Аутор: Софија Товаровић

13 коментара

 1. Имала бих свашта да напишем. Али као прво студент сам педагогије, ово доживела нисам далеко од тога да ту нема професора који уживају велико поштовање студената. Једина замјерка на овом факултету је студентска служба тј жене код којих смо до скоро пријављивали испите. Ја разумем да имаш лош дан али да вриштиш на некога никад нећу разумети. Лошу репутацију у овом случају остављају неодговорне особе требала си дјевојко отићи опет до декана не може се нико окомити ни на тебе ни на мене постоји за то инспекција и одговарање пред комисијом. Све је за људе ако знаш само напред повуци неке потезе и не примај к срцу имаће важнијих ствари у животу од факултета и оцена. Врати се у менталну равнотежу и настави да се бориш не може теби нико да сруши знање ако га имаш.

 2. Ama, ljudi moji, davno sam završila fakultet, u SFRJ, i prvi put čujem da asistent preuzima toliko pravo koje gotovo da nema ni profesor. Zato se i zove ASISTENT! Treba da asistira studentima, da bude stalno na raspolaganju studentu. Kad se samo sjetim svojih divnih asistenata na Ekonomskom u Sarajevu. Čuveni prof. Šarac, poznat po strogoći, nikada nije dozvolio asistentu da se petlja u njegov dio posla na ispitu. Svaki je održao, kao i predavanje, iako je bio angažovan u raznim državnim poslovima. Zna se šta može držati asistent: VJEŽBE! Pozdrav Fakultetu, koji je završilo i jedno moje dijete (Engleski) i sredite se. Studenti su uvijek varali, i varaće, ali asistent mora da zna svoje mjesto!

 3. Da li je djevojka prepisivala ili ne potpuno jw nebitno, nije dobila uvid u rad, prozvana je za prepisivanje od strane profesora koji nije prisustvovao ispitu, treba li uopste o drugim stvarima govoriti?
  Dok je svijeta i vijeka studenti i djaci ce prepisivati ako imaju priliku, to je svima jasno. Ovdje osudjujem i to ali daleko vise prestupe asistenta.

 4. Cisto da se zna Marko Citic, je jedan izuzetno vrijedan i inteligentan lik, bio izuzetan student, pobjednik vise kviz takmicenja izmedju ostalog. Za gospodjicu ne znam, ali ovo treba istjerati do kraja, pa neka neko odgovara, ili lijepa voditeljka vremenske prognoze ili Marko.

  • Ма ne lupaj, tako ti boga! Djevojka jasno kaže da joj je “univerzitetski asistent” otvorio vrata i rekao da za dugi period neće moći izaći na ispit. Odakle mu pravo, na osnovu čega je to rekao, ko je donio takvu odluku? Pola profesora sa našeg univerziteta optuženo za plagijate, pa nikom ništa. Tako je to kad se ufuraju asistenti koji se ne vide iz d….. profinog. I sad asistenti neka sila i znanje. To ti je, prika moj, isto ko kad odeš u Kasindo pa ti sestra operiše slijepo crijevo!

 5. Ovo se desava kada se politika umjesa u obrazovanje. Situacija je i gora nego sto izgleda. Direktori i rektori se biraju po partijskoj liniji, da ne govorim o profesorima, a narocito asistentima.
  Dragi ucenici, mladi ljudi, bjezite iz ove Republike Srpske.

 6. Jasno se vidi da pomenuti asistent nije psihički stabilna osoba. Veoma lako ga možete prepoznati i među gomilom drugih sugrađana. Čovjek voli popričati sam sa sobom, ne treba naglašavati da je pun kompleksa. Ta činjenica je poznata i nastavnom kadru, ali i studentima naravno. Nije to prvi slučaj u nizu, ali iza njega očito stoji neko mnogo jak. Prijateljski savjet, zaobiđite FFUIS u širokom luku.

  • Asistent je studirao matematiku u Srbiji, imao jedan veliki zastoj, pa je “doveden” na Pale da završi. Od svih dobrih studenata, gle čuda, on ostade ko asistent kod našeg Pikija, koji je radio i tamo neđe đe ovaj asistent (kome se studenti obraćaju sa prof.!!!) živio. Pa vi povezujte!!!

 7. Боже сачувај! И ја сам била студен на истој катедри, и муке сам мучила с Милорадом Бањанином. Тај нит је шта из информатичких предмета знао, нити их је држао. А на испиту ужас! И његово непримјерено понашање. Исти је био и Владушић, сад можда глуми јер је продекан. Студенти су криви нико да се потпише на петицију. Један јесте па иако је био најбољи једва је завршио. Богу хвала па се спасих од таквих. Бјежи цуро негдје, па нек мисле што су уписали само пет студената.

 8. Ako je redakcija prenijela tekst u cjelosti i bez ispravki, da se izvesti zaključak da student nije pismen, što opet ne isključuje opciju da matematiku, koju studira, zna. Ovo je više kritika obrazovnih institucija koje je sa ‘odličnim’ uspjehom prošla prije fakulteta i nije izolovan nego masovan slučaj.

  • Student je nagradjivan, mnogo puta, za razne radove, prosao mnoga takmicenja, radi na televiziji i apsolutno poznaje gramatiku i pravopis svog jezika. Pored toga, svaki rad prolazi lekturu u svakoj redakciji na portalima. Hvala na komentaru, ali nazalost ga ne mogu prihvatiti.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име