Угоститељи: Одлазак на Требевић је немогућ због неочишћених путева

0
1945

У хотелу Pino Nature данас је одржана конференција за новинаре на којој је скренута пажња грађана на надлежне градсти власти када је ријеч о одржавању путева Сарајево-Требевић.

“Били сте свједоци да је Сарајево у протеклој седмици проглашено најзагађенијим градом у Европи што је онемогућило грађанима кретање на отвореном простору. Напокон прекрасна сунчана недеља, а уједно и једини слободан дан који имају је потакла грађане на одлазак на оближње планине и излетишта као што је Требевић, међутим то им је било онемогућено немаром оних који су били задужени за чишћење главне цесте. Требевић треба бити дневни боравак Сарајлија, будући да се налази у срцу града. Неколико хиљада људи је ове недеље кренуло ка Требевићу, међу којима и породице с бебама, као и старије особе који су измалтретирани се враћали, сударали, окретали на цести или провели по неколико сати у ауту само пет минута вожње од центра Сарајева.

Жалосно је да имамо овакав бисер у стомаку града, а да га немаром оних који за то примају огромна средства подцјењујемо и уништавамо, те одузимамо нашим грађанима право да одморе барем тај један дан у седмици на чистом зраку. Напоменуо бих и да је градоначелник Сарајева Абдулах Скака велики пријатељ Требевића те да се заједно с нама привредницима бори за оживљавање овог бисера, међутим потребна му је и помоћ осталих одговорних када је ријеч о овом веома важном понављајућем проблему” рекао је оснивач RelaxTours-a Тарик Јашаревић.

Директор Sunnyland-a Амер Чорић је истакнуо да је Sunnyland за викенд имао пад промета у износу од 50 посто за што је био крив искључиво неприступачан и неочишћен главни пут.

“Уколико се ови проблеми у зимској сезони наставе, ми ћемо бити принуђени отпуштати запослене због немогућности исплате плата и покривања наших трошкова. Тренутно Sunnyland запошљава око 70 радника који прехрањују своје породице”, рекао је Амер Чорић, директор Sunnyland-a на Требевићу.

Директор хотела Level Up, познатијег као бивши Напретков дом Демир Хоџић изјавио је како се грађанима оваквим немаром одговорних особа одузима основно право на кретање, те им се нарушава сигурност како имовине, тако и живота.

“Поред чишћења пута, било би идеално да имамо неколико полицијских патрола које би биле присутне на овом потезу Сарајево- Требевић због сигурности грађана”, рекао је Хоџић.

Драгана Станишић, власница ресторана Брус је истакнула да је прекрасна сунчана недјеља уништена како грађанима тако и запосленицима, угоститељима и хотелима на Требевићу.

“Сви смо били на радним мјестима и спремни да на најбољи начин угостимо наше грађане, међутим све је било узалуд, грађани уз силну вољу и жељу нисму могли доћи нити до Бруса нити до Виле Андреа нити до Требевићког раја”, рекла је Станишић.

“Жалосно је да се ми у 21. вијеку састајемо и говоримо о основним градским обавезама као што је чишћење путева око главног града БиХ и сваке године је исти сценариo. Одлазимо на свјетске сајмове туризма промовишући љепоте БиХ, уложимо властита средства како би што већи број туриста привукли на наше тржиште и онда госте дочека оваква слика неуређености како терена тако и државе. Бројни гости су нам отказивали уплаћене собе и резервације уз објашњење да немогу возилом стићи до наших објеката.

Морам истакнути да се Pino Nature Хотел као и Напретков дом (Level Up) налазе на подручју Заштичених пејзажа, опшина Стари Град, због чега би морали посветити додатну пажњу на уређење, чишћење и одржавање. Позивамо грађане да буду бучнији тражећи своја права која им ускраћују они који су за своје послове јако добро плаћени и то њиховим новцем”, рекла је Аида Терзић, директорица Pino Nature Хотела.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име