УИС: Студенти траже хитно рјешење за изградњу студентских домова у Источном Сарајеву

2
2298

Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву и Унија студената Републике Српске одржали су данас, у просторијама Ректората, конференцију за новинаре на којој се говорило о изградњи студентских домова у Источном Новом Сарајеву, новој згради Ректората, премјештању Факултета физичког васпитања и спорта са Стамболчића, као и о актуелној ситуацији и проблематици у вези са студентским стандардом.

Душан Симанић, предсједник студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да се на сједници Студентског парламента која је одржана 6. марта донио низ конкретних закључака по питању студентског стандарда на овом универзитету.

„Као један од приоритета, а што смо сви једногласно подржали, је изградња студентског дома у Источном Новом Сарајеву и рјешавање стамбеног питања зграде Ректората. У институцијама Владе РС сједе људи који су надлежни да прате стање у овим установама, али се они никада нису удостојили да нас обиђу и виде у каквим условима живе студенти.

Адаптирани тоалет тренутно користи 50 дјевојака у павиљону који се налази у згради Рекротата. Да ли мислите да су то хумани услови за живот у 21. вијеку? У овом дому живе и дјеца погинулих бораца, па се питамо, да ли су њихови родитељи гинули за ову државу, да би њихова дјеца живјела у условима у којима су они ратовали тих година?“, каже Симанић.

Симанић додаје да је њихов став јасан и да се овај Универзитет више не смије сматрати универзитетом другога реда.

„Донијели смо закључак и тражимо хитан састанак са премијерком Владе РС, Жељком Цвијановић,  министром финансија, Зораном Тегелтијом, као и министром просвјете и културе. Од њих ћемо на том састанку затражити да по хитном поступку одреде кораке за рјешавање овог горућег проблема“, каже Симанић.

Симанић каже да се Факултет физичког васпитања и спорта налази 10 километара од Пала у старом хотелу на Стамболчићу и да су све процедуре завршене, али Влада одуговлачи са рјешавањем овог проблема.

Вукашин Сташевић, предсједник Студентског парламента ЈУ Студентски центар у Лукавици, сматра да је поражавајуће да студенти у 21. вијеку живе у јако неусловним домовима.

„Битно је напоменути да у јако лошим условима бораве, углавном, студенти Електротехничког и Машинског факултета, који су неки од најтежих факултета на нашем Универзитету. Желим да нагласим да ми студенти нисмо заслужили овакав третман и позивамо све одговорне да, коначно, нашу разумијевање и средства да нам се омогући квалитетнији простор за живот и учење“, каже Сташевић.

Милан Милишић, предсједник Уније студената, је рекао да Унија даје пуну подршку и студентском парламенту УИС, као и студентском тијелу које чини сам Студентски центар. Наглашава да ће заједничким снагама покушати да дођу до рјешења овог горућег проблема.

2 коментара

  1. Pa od tih kompleksaša krajišnika ne može se dobiti ništa,iako smo mi Sarajlije stvorili RS,oni su i tada stvarali autonomnu oblast krajinu,sad se diće RS, iako metak nije opalio pola Banja Luke počeo bježati jer je front stigao na SAMO 20 km od njih,a kod nas rovovi na 30 m i đedovi su nam bili u rovovima dok ste vi samo švercovali

  2. Ma mrš više i vi i vaši zahtjevi! Fatajte se knjige, po deset godina derete državu i trošite narodne pare. Pitajte Lučića i Avlijaša i njihove pajtose đe su pare. Ili je vakat da ćušnete i ovog rektora?!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име