Укида се љетно рачунање времена?

0
1900

Посланици Европског парламента траже укидање љетњег рачунања времена и наводе низ доказа да помијерање часовника два пута годишње негативно утиче на људе.

“Научна истраживања су показала да 20 одсто популације пати од здравствених проблема због преласка са једног на други начин рачунање времена”, рекао је европарламентарац Павел Свобода, који је и лидер неформалне радне групе европосланика окупљене око те иницијативе.

Осим негативног утицаја на људски биоритам, помијерање казаљки на часовнику, тврди Свобода, доводи и до већег броја саобраћајних несрећа, поремећаје у породици и пада продуктивности на радном мјесту, преносе агенције.

Чешки посланик истиче да је љетње рачунање времена уведено да би се уштедјела енергија, али да тај циљ никада није испуњен.

Он је додао да је истраживање јасно показало да је укидање промијене времена корисно за 510 милиона грађана.

Радну групу чини више од 70 посланика Европског парламента из свих осам политичких група. Они су навели да приједлог има снажну подршку међу земљама чланицама ЕУ, као и да је Пољска већ учинила прве законске кораке у том правцу.

Свобода је рекао да ће та неформална радна група за укидање летњег рачунања времена тражити од Европске комисије да овај приједлог званично упути европским посланицима.

О овом питању расправљали су и њемачки и шведски парламент, док приједлог наилази на све већу подршку, махом путем петиција које су потписале десетине хиљада грађана. У Финској је такву петицију потписало 100.000 грађана, у Њемачкој више од 55.000, а у Холандији 40.000 људи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име