Уклоњен популарни натпис ” I Amsterdam”

0
181

Слоган “ I Amsterdam”, који је прије 14 година постављен на Museumplein, амстердамски трг испред Rijksmuseuma, у међувремену је постао мета за хиљаде туриста, који сваке године посјете Амстердам, а сад су његова слова утоварена на камион и одвезена.

Иза иницијативе за уклањање стоји Femke Rosma, градска вијећница из редова GroenLinksa социјалдемократске странке са десетак одсто гласова на националном нивоу.

Натпис „I Amsterdam“ поручује да смо сви индивидуалци у граду, а ми желимо исказати нешто друго, различитост, толеранцију и солидарност“, објаснила је Rosma.

У својој намјери да се уклони натпис Rosma није била усамљена. Замјеник амстердамске градоначелнице задужен за финансије Udo Kock,, иначе члан социјалнолибералне странке Д66, рекао је како већ неко вријеме мисли да натпис треба уклонити.

Драго ми је да смо склонили слоган с Museumpleina, јер постао је симбол масовног туризма и свих негативности које то носи“, нагласио је Kock .

Међутим, нису сви били задовољни одлуком амстердамских градских власти и многи су на друштвеним мрежама изразили своје неслагање.

Међу онима који желе вратити натпис је и Frits Hufnagel, бивши амстердамски градски вијећник, један од иницијатора његовог постављања 2004. године, који тврди да је слоган представљао управо супротно од онога што критичари мисле.

GroenLinks уопште не разумије о чему се овдје ради. И ја сам дио Амстердама, било као становник, као неко ко путује до радног мјеста или као посјетилац. Сви ми заједно чинимо Амстердам, сви ми желимо припадати Амстердаму. То нас спаја као људе, уједињени смо око тог слогана“, објашњава Hufnagel.

Је ли ово исхитрена одлука? Је ли натпис требало уклонити? Промовише ли се њиме погрешна порука? Дебата је започела и још траје, но натпис је и даље у складишту.

Бурне реакције грађана

Натпис је био симбол особности и припадности. Честитам на сер****** политичкој коректности! Мислио сам да су Холанђани другачији.”

Kад своју душу спремиш у складиште, тешко је отети се утиску да си изгубио своју слободу, зар не?”

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име