Укусне и здраве, а помажу и у борби против канцерогених болести

0
385
Фото: chamomilla.rs

Купине су укусне и здраве, то смо знали, али најновија истраживања показала су да имају вишеструку корист за људски организам. Проведеним истраживањима научници дошли су до закључка да купине помажу људском тијелу на пуно начина, од тога да су корисне као извори витамина и минерала, све до састојака који помажу у борби против канцерогених болести.

Двије шаке бобица

Купине граде имунитет јер садрже витамин Ц, који има неколико важних улога, пише Daily Mail. Такођер, у купинама има, напримјер, двоструко више тог витамина него у боровницама.

Витамин Ц кључан је за имунитет и кардиоваскуларни систем јер снижава крвни притисак, тврди докторица Урсула Аренс. Такођер је подсјетила да је витамин Ц важан у лијечењу анемије јер поспјешује апсорпцију жељеза у тијелу.

Купина има више влакана него већина другог воћа. У шаци пуној купина наћи ће се осам грама влакана, а у 25 грама цјеловитих житарица, колико се дневно препоручује, само четири грама. Влакна из купина, осим што су добра за пробаву и одржавање тежине, помажу снизити и одржавати холестерол.

Танини, који ублажавају крварење ако су у питању мање озљеде, такођер се налазе у купинама, појашњава докторица Sarah Wilson, запослена у лондонској болници Princess Grace. Wilson додаје да су се у традиционалној медицини често користили облози од купина да би ране брже зарастале. Кад танини дођу у додир с раном, помажу да се ткиво прије стисне.

Осим у лијечењу мањих рана, те укусне бобице помажу и у борби против канцерогених болести јер садрже антиоксиданте у којима се налазе антоцијани што успоравају раст канцерогених станица. И друге врсте црвеног воћа и поврћа садрже антоцијане, али их купине, према новијим истраживањима, имају у далеко већем постотку.

Ако поједете двије шаке купина дневно, унијет ћете потребну дозу мангана у организам. Он је један од минерала који су потребни за чвршће и здравије кости.

Фолна киселина

Још је један корисни витамин у купинама – Б9 – познат као фолна киселина. Заједно с витамином Б12 нужан је у стварању нових крвних станица. Фолна киселина често се препоручује трудницама јер спречава дефект неуралне цијеви ембрија. Купине имају и лутеин који је добар за заштиту очију јер може спријечити штету коју им чине ултраљубичасте зраке.

Пише: Мирела Секулић

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име