Улицама слободно шета један од најмонструознијих злочинаца у БиХ

0
1501
Фото: Facebook/screenshot

Грађани БиХ су у шоку и страху јер улицама слободно шета серијски и један од најмонструознијих убица Един Гачић, који је до сада починио четири убиства, а од тога два у задњих шест дана.

Гачић је осумјичен да је у суботу увече са више хитаца из аутоматске пушке убио полицајца Махира Бегића. Током недјеље велике полицијске снаге ангажоване су на његовом проналаску.

Подсјетимо, потрага за Гачићем траје од понедјељка, када је у јутарњим часовима у близини Коњица убио Сауда Султановића, тако што је у њега испалио више хитаца, па га затим избо ножем.

Да је Гачић осумњичен за убиство полицајца потврдила је јуче и портпарол Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бачић, која је рекла да је због овог случаја покренута истрага против њега.

Тијело Бегића пронађено је у суботу увече у насељу Суходол, када је његов колега дошао да преузме смјену. До доласка хитне помоћи он је преминуо од задобијених повреда.

Према незваничним информацијама, у њега је нападач испалио више хитаца, а затим побјегао.

По начину убиства, полиција је одмах посумњала да је убица Гачић, а ускоро су услиједиле и дојаве грађане да су у близини мјеста убиства примјетили особу која личи на Гачића.

На лице мјеста стигао је велики број полицајаца, као и припадника Специјалне полиције који су обезбиједили лице мјеста и покренули велику потрагу за њим.

У потрагу су јуче били укључени и полицијски дронови, уз помоћ којих су прегледали неприступачне терене.

Шокиране комшије

Илија Медић, који живи у близини мјеста убиства, испричао је да се све десило између 18 и 18.30.

– Син је чуо пуцањ и рекао ми да неко пуца. Комшија је дошао на врата и рекао да је убијен Бегић. Позвали смо полицију и брзо је дошла. Бегића дуго познајем и он је био јако добар човек – испричао је Медић.

Бегић је у суботу обезбјеђивао објекат за обуку Федералне управе полиције.

Према незваничним информацијама, Гачић је примјећен и у насељу Ушивак код Хаџића. Он је у том насељу прескочио ограду, срео се с власником куће и затим побјегао у мрак.

Према изјавама власника, имао је капу на глави, а о свему је обавијештена полиција која је стигла и одмах покренула потрагу.

Злочиначки пут

Злочиначки пут Гачића почео је за вријеме рата, када се са тек напуњених 18 година прикључио злогалсном одреду Ел Муџахид, познатом по најмонструознијим злочиним над српским војницима.

Гачић је неколико мјесеци након окончања рата у БиХ убио саборца из одреда, Исмета Гунића, такође Бањалучанина.

Због овог злочина осуђен је на осам година затвора, а када је издржао више од двије трећине казне Гачић је стекао право на слободне допусте из Казнено-поправног завода Зеница.

Након што је пуштен на слободан викенд, Гачић је 25. августа 2002. отишао до стана своје мајке Сифете у Улици Енвера Шеховића у Зеници и у мајку хладнокрвно испуцао два хица, а затим побјегао.

Полиција је убицу ухапсила неколико дана касније, а Кантонални суд га је у фебруару 2003. осудио на јединствену казну од 20 година дуготрајног затвора.

Састанчења

Овом казном су Гачићу обједињене пресуде због ранијег убиства саборца и убиства мајке.

Средином 2017. године одслужио је ову казну и изашао из затвора.

Управо због његовог пуштања, безбједносне агенције су одржавале састанке како би утврдили да ли представља опасност по националну безбједност.

Након изласка из затвора, Гачић је пар мјесеци живио у Бањалуци, а гдје је био под сталним надзором Центра за социјални рад и полиције. Послије неког времена продао је имовину коју је имао у Бањалуци и одселио се.

Награда за информацију

Премијер Кантона Сарајево Един Форто, Министар унутрашњих послова Адмир Катица и комесар Управе полиције Мевлудин Халиловић одржали су јуче хитну седницу.

– Постоји потреба да се на подручју КС осигурају грађани. Повећано је присуство полиције на терену, посебно локације као што су школе и вртићи и друге јавне површине – казао је Катица.

Он је казао да ће Влада КС до окончања потраге и проналаска убице бити у сталном засједању.

– Даћемо сву неопходну помоћ. Разматрамо и о давању награде за онога ко понуди информацију која ће довести до хапшења осумњиченог – додао је Катица.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име