Умро Оскар Гренинг, “књиговођа из Аушвица“

0
200

Оскар Гренинг познат као “књиговођа из Аушвица”, који је 2015. године постао један од посљедњих осуђених за злочине нацистичког геноцида над европским Јеврејима током Другог свјетског рата, умро је у 96. години, објавио је “Спиегел”.

Он је умро у болници и није био започео одслужење четворогодишње казне због улоге помоћника у убиству 300.000 људи у логору Аушвиц гдје је страдао један милион жртава.

“Спиегел” пише да је Гренинг умро у петак, 9. марта, али затворска управа још није издала умрлицу. Он сам није учествовао у убиствима, али је бројао готовину узету од жртава по њиховом доласку у логор.

Пажњу јавности Гренинг је привукао 2005. године, након што је у једном интервјуу у коме је говорио о раду у логору покушао да убиједи људе који негирају холокауст да се геноцид догодио, и то у вријеме када су процесуирани претежно високорангирани званичници или војници, а не нижерангирани службеници у вези са Холокаустом над Јеврејима.

Гренинг је признао да сноси моралну одговорност за то што је радио у Аушвицу, које је укључивало слање новчаница које је пронашао у пртљагу Јевреја припадницима СС-а у Берлину.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име