УН прогласиле одлуку Трампа о Јерусалиму ништавном

0
305

Генерална скупштина УН је на ванредној сједници са 128 гласова “за” и девет “против” прогласила америчко признавање Јерусалима као престонице Израела ништавним.

Како су пренеле агенције, 35 земаља је било уздржано.

Претходно је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли запријетила да ће САД “запамитити дан када су нападнуте у Генералној скупштини УН само зато што су оствариле своје право сувјерене земље”, истакавши да никакво гласање у УН неће променити америчку одлуку о Јерусалиму.

Она је, на ванредном састанку Генералне скупштине УН, запријетила 193 државама чланицама УН и самим Уједињеним нацијама да ће им САД обуставити финансирање уколико Генерална скупштина усвоји резолуцију којом се одлука америчког предсједника Доналда Трампа о признавању Јерусалима за престоницу Израела прогласи “ништавном и неважећом”, преноси АП.

Хејли је нагласила да “никакво гласање у Уједињеним нацијама неће ни у чему промијенити” одлуку САД да премјести своју амбасаду у Израелу у Јерусалим, додавши да ће та одлука бити спроведена “јер је исправна”.

“Сједињене Америчке Државе ће запамтити овај дан кад су нападнуте у Генералној скупштини само због тога што су оствариле своје право које имају као сувјерена земља”, поручила је она.

Како је истакла, САД ће се тога сјетити и када буду поново позване да дају највећи свјетски допринос Уједињеним нацијама.

“И сјетићемо се тога када нас многе земље буду позвале, као што то често чине, да плаћамо још више и да употријебимо свој утицај у њихову корист”, упозорила је Ники Хејли.

Како је закључила, данашње гласање “ће утицати на начин на који Американци гледају на УН и на земље које не поштују САД у УН”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име