Упутство за бираче у БиХ: Како гласати на Општим изборима 2018.

0
942
Фото: tntportal.ba

Предсједнички и парламентарни избори у БиХ биће одржани у недјељу 7. октобра 2018. године, а сви становници с правом гласа имаће прилику да изаберу нове сазиве власти на свим административним нивоима у нашој земљи.

Укупно 518 носиоца мандата биће изабрано на овогодишњим изборима који коштају 8,5 милиона КМ. Како је раније саопштено, на централном бирачком списку налази се 3.352.933 држављана БиХ с правом гласа.

Грађани БиХ у недјељу ће бирати нови сазив Предсједништва БиХ, 42 заступника у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ (од чега 28 из Федерације БиХ и 14 из Републике Српске), 98 заступника у Заступничком дому Парламента ФБиХ, 83 заступника у Народној скупштини РС-а, десет кантоналних скупштина те новог предсједника и потпредсједнике РС.

Бирачи су дужни да на гласачком мјесту имају један од идентификационих докумената издатих у БиХ – личну карту, пасош или возачку дозволу.

Предсједништво БиХ:

На гласачком листићу за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког и хрватског народа, а који се бирају с територије ентитета Федерација БиХ, наћи ће се имена кандидата из реда бошњачког и хрватског народа, док ће се на гласачком листићу за избор члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, који се бира с територије ентитета Република Српска, наћи имена кандидата из реда српског народа.

Ваш гласачки листић биће важећи само уколико одаберете и гласате за једног кандидата.

Предсједник/потпредсједник РС:

На гласачком листићу за избор предсједника и потпредсједника РС-а наћи ће се имена кандидата из реда сва три конститутивна народа, односно имена кандидата који долазе из реда Бошњака, Хрвата и Срба.

Наиме, предсједник и потпредсједници Републике Српске директно се бирају с листе кандидата за предсједника Републике Српске, тако што се за предсједника бира кандидат који освоји највећи број гласова, а за потпредсједнике кандидати из реда друга два конститутивна народа који имају највећи број гласова послије изабраног предсједника бх. ентитета.

Гласачки листић биће важећи ако на гласачком листићу одаберете и гласате само за једног кандидата.

Парламентарна скупштина БиХ, Парламент ФБиХ, Народна скупштина РС и кантоналне скупштине:

Гласачки листић за Заступнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Заступнички дом Парламента Федерације БиХ, Народну скупштину РС и скупштине кантона биће важећи ако означите квадратић поред назива само једне политичке странке или коалиције или имена само једног независног кандидата.

Након што сте означили једну политичку странку или једну коалицију с означне листе одаберите онолико кандидата за колико желите гласати на начин да означите квадратић поред имена једног или више кандидата којима указујете повјерење.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име