Ускоро увођење идентификационих картица за пензионере

0
222

Многобројна документација са личним подацима, олакшице и попусти, све то ускоро би се могло наћи на једној картици намијењеној пензионерима.

Фонд пензионо-инвалидског осигурања идентификационе картице за кориснике права старосне, породичне или инвалидске пензије планира спровести у дјело идуће године. Пензионери кажу да ће им поред лакшег доказивања свог статуса, картице донијети и попусте.

“Биће ту мало тешкоћа да друштво навикнемо на то, посебно да неке институције навикнемо да се користе тиме. Тамо иза нове године можемо мало више сазнања имати о томе и можемо више упута дати друштву како да прихвате такав документ,” рекаоје Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС.

Картице ће бити омогућене за све кориснике Фонда ПИО, односно за више од 260.000 пензионера, каже директор Младен Милић.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите подржавају пројекат.

“Често је пензионерима потребно да докажу свој статус, односно да су корисници права. Да не би морали са собом да носе увијек овјерено рјешење, посљедњи извод из банке или чек којим се доказује да су корисници права, они ће уз ову идентификациону картицу и личну карту, у било којој институцији или правном лицу код којег се захтјева идентификација, на лак, брз и једноставан начин се идентификовати као корисник права Фонда ПИО РС,” каже Младен

О томе се дуго размишља и на неки начин то је популација која ужива једно велико поштовање Владе и институција Републике Српске, у оном дијелу што су урадили и учинили за Српску, а то је да су кроз своју минули рад материјализовали РС, дакле створили оно све што данас имамо,” рекао је Миленко Савановић, министра рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Идеја ће бити спроведена по угледу на Србију, која је почетком прошле године реализовала овакав пројекат.

Ми имамо утабану стазу и већ испробан систем, па не очекујемо компликације, кажу из Фонда ПИО. Картица ће изгледати као било која друга картица добијена од комерцијалне банке, једноставна за коришћење и чување.

                                                                                             

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име