Ускоро видео надзор у цијелом Источном Сарајеву

0
540

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници шест градских општина и представници Полицијске управе Источно Сарајево потписали су данас Споразум о заједничкој реализацији пројекта “Видео надзор за безбједније подручје Источног Сарајева”.

Пројектом, вриједним 405.000 КМ, предвиђена је куповина и постављање видео-надзора на све улазе у градске општине, те на тргове и све значајније институције.

Носилац пројекта, због унифицираности опреме и једноставније процедуре, биће Град Источно Сарајево, који ће провести комплетну тендерску процедуру у складу са Законом о јавним набавкама, уз учешће представника Полицијске управе Источно Сарајево у комисији.

Градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић, рекао је да ће Град Источно Сарајево за реализацију овог пројекта издвојити 202.500 КМ, а преостали износ средстава (преосталих 50% вриједности пројекта) обезбиједиће општине.

“На састанку смо се договорили да општине Трново и Источни Стари Град, као двије изразито неразвијене општине, са скромним буџетима, буду ослобођене плаћања свог дијела.

Надамо се да ће овај пројекат допринијети безбједносној ситуацији на подручју Источног Сарајева. Имамо информације да је досадашњи систем видео надзора врло скроман и није довољан када су у питању истражне радње. Сматра се да ће се инсталацијом овог система који ће препознавати лица и таблице возила ријешавати и питање саобраћаја  и да ће ово бити један корак напријед када је у питању брже откривање кривичних дјела на подручју Источног Сарајева“, рекао је Вуковић.

Замјеник начелника Центра јавне безбједности Источно Сарајево, Предраг Чајић, je изразио задовољство због тога што је овај пројекат покренут на иницијативу Полицијске управе Источно Сарајево и захвалио се градоначелнику и начелницима што су одговорно приступили реализацији овога пројекта.

„Видео-надзор неће у потпуности ријешити безбједносно стање, али ће бити веома значајно помагало у побољшању стања безбједности Града Источно Сарајево и општина у његовом саставу“, додао је Ћајић.

Начелник општине Пале, Бошко Југовић, истакао је да је пред Полицијском управом заиста озбиљна активност, јер је ријеч о технички веома сложеном пројекту.

„Што се тиче безбједносне ситуације на Палама, она ће бити предмет расправе на наредној сједници Скупштине општине, када ће бити сагледани сви аспекти о том питању”, најавио је Југовић.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, захвалио је предузећу “М:тел”, које је већ кренуло са инсталацијом оптичких каблова на Сокоцу, додајући да остаје питање набавке камера.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Слободан Пајић рекао је да је ова локална заједница од почетка заговорник тог пројекта, јер сматра да полиција треба да се модернизује и не заостаје у региону по питању безбједносне ситуације.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић је, у име општине на чијем је челу и општине Трново, захвалио градоначелнику и колегама начелницима што су их ослободили издвајања финансијских средстава.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име