Уз боровнице до јачих костију

0
290
Фото: Независне

Храњиви састојци смањују ризик од неуродегенеративних болести, болести срца и рака. Управо због тога препоручује се њихова конзумација сваки дан.

Бобичасто воће прави је савезник здравих костију, добре пробаве и лијепе коже, а најпознатије међу њима су боровнице.

Храњиви састојци смањују ризик од неуродегенеративних болести, болести срца и рака. Управо због тога препоручује се њихова конзумација сваки дан и то најмање једну шаку.

Успоравају старење мозга

Оне обилују антиоксидансима и садрже флавоноид антоцијан, који успорава старење ћелија мозга. Оне придоносе бољем учењу, побољшању моторичких способности и успоравању деменције.

Чувају срце

Ово бобичасто воће садржи супстанце које смањују ризик од накупљања масних наслага, а самим тим и од болести срца. Масне наслаге на стомаку повећавају опасност од срчаних болести и дијабетеса па је прехрана богата боровницама корисна у спречавању тих обољења. Студије су показале да редовно конзумирање боровница смањује ризик од срчаног удара посебно код жена.

Плаве бобице за јачи имунитет

Боровнице обилују антиоксидансима који јачају имунолошки систем тако да неутралишу дјеловање слободних радикала. Тиме се смањује штетност токсина који улазе у организам.

Регулишу шећер у крви

Оне обилују витамином Ц и одличан су извор влакана те помажу у регулацији шећера у крви. Боровнице имају ниски глихемијски индекс због чега се препоручују дијабетичарима.

Бобице против бора

Боровнице су богате полифенолом и антиоксидансима који чувају еластичност коже, подстичу производњу колагена и ублажавају боре. Такође смањују упалне процесе.

Јачају кости

Богате су полифенолом који подстиче јачање костију због чега се препоручују људима који пате од артритиса. Студије су потврдиле да боровнице спречавају губитак коштане масе након менопаузе.

Побољшавају ноћни вид

Боровнице садрже антоцијан који побољшава ноћни вид и повећава прокрвљеност очију. Прехрана богата овим воћем убрзава прилагођавање на таму, а сушене бобице су једнако добре као и оне свјеже.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име