Уз два пива смањите главобољу

0
629

Сви понекад имамо оне главобоље које никако да прођу. Попијете таблету-двије, а бол је и даље ту. А шта би се догодило када бисте, умјесто тога, попили два пива?

Студија, коју су спровели истраживачи Универзитета у Гриничу, тврди да две кригле пива (двије пинте – 1,14 литара) могу да буду ефикасније у ублажавању бола од аналгетика.

Послије анализе 18 различитих студија, научници су закључили да количина алкохола у крви од око 0,08 одсто доводи до раста прага бола, истовремено снижавајући његов интензитет.

“Закључци указују да је алкохол ефикасан аналгетик, који омогућава медицински релевантно смањење интензитета бола. То може да буде објашњење неадекватне употребе алкохола од особа са сталним боловима, упркос потенцијалним дугорочним посљедицама по здравље”, наводе стручњаци.

Према њиховим ријечима, алкохол садржи сличан ниво кодеина који помаже ослобађању од болова.

Није, међутим, јасно да ли је то посљедица снижења нивоа анксиозности, због чега помислимо да бол и није толико страшан, или због стварног утицаја на мождане рецепторе. Без обзира на то, смањење бола је примјетно.

Стручњаци, наравно, нису заборавили да напомену да ово не значи да је алкохол добар за здравље и да претјерана и дуготрајна конзумација може изазвати више штете него користи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име