Уз хобије ће мозак дуже остати здрав

0
145

Старењу је подложно не само наше тијело, већ и мозак.

Нажалост, не полази свима за руком да сачувају памћење, јасан ум и интелект у зрелијој доби. Чак и код здраве одрасле особе постоји природно погоршање когнитивних функција. Међутим, неурофизиолози су увјерени да ће ваш мозак да се развија и да ће у старости бити умнији од других ако се исправно храните, водите активан начин живота и ако посветите одређено вријеме правим активностима. Постоји неколико интересантних и корисних хобија за дуже очување мозга здравим

 

Медитација

Медитација помаже у смањењу нивоа стреса, крвног притиска, јача имунолошки систем и побољшава способност концентрације. Само 10 минута потпуног опуштања вратиће вам одлично расположење и помоћи вашем мозгу да ради боље.

 

Рад у башти

Вртарство је изненађујуће користан хоби за мозак. Смањујете ниво хормона стреса, пуни вас позитивном енергијом и чини вас поносним на своја достигнућа.

 

Спремање хране

Студије показују да људи који спремају јело код куће, воде здравији живот. Поред тога, имају могућност да бирају максимално здраве производе и уживају у процесу кувања, што има благотворно дејство на стање мозга.

 

Читање

Читање учи ум да се фокусира, проширује рјечник, развија машту, аналитичке способности и чини мозак активнијим. Осим тога, читање је један од најбољих начина у борби са стресом.

Плес

Плесање није само одличан физички тренинг, који смањује ниво стреса и повећава ниво серотонина. Плес је начин да се постане интелигентнији, јер за памћење и репродукцију различитих комбинација покрета активно укључујете различите области мозга.

 

Плетење

Стручњаци кажу да је плетење одличан начин борбе против забринутости, анксиозности, депресије и хроничног бола. Предности рада с рукама могу се упоредити с ефектом медитације. Плетење активира парасимпатички нервни систем и тупе реакције “удари или бјежи”.

Писање

Водите дневник, журнал или биљежницу у којима ћете записивати своје мисли, идеје, циљеве итд. То помаже у рјешавању великог броја проблема и служи као нека врста механизма за ублажавање стреса.

 

Изучавање језика

Учење страног језика учиниће вас паметнијима. Поред тога, можете комуницирати са странцима, упознати њихову културу, што помаже у смањењу ризика од деменције.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име