Варљиво љето задало тешке тегобе: Вријеме боли и здраве

0
336

Нагле промјене температуре ово љето и влажност ваздуха, које су посљедица климатских промјена, изазивају бројне тегобе не само код грађана са различитим обољењима, него често и код здравих, а најчеће су у питању главобоља, слабост и слични симптоми.

Горан Трбић, декан бањалучког Природно-математичког факултета, каже да имамо тренд повећања температура, али и велике концентрације водене паре изнад западног Балкана, што ствара велику количину падавина.

“Управо нагле промјене временског стања од топлог ка хладнијем, од суша до киша, сигурно утичу на здравље људи, како оних са срчаним проблемима, реумом или дисајним потешкоћама, тако и на здраве људе”, рекао је Трбић.

У будућности нас очекује дугорочно смањење количина падавина, како каже Трбић, а оно што је најгоре је повећање броја екстрема у смислу града, олујних вјетрова, чешћих поплава и чешћих суша, које ће бити све интензивније.

“Наше љето је и даље изнад просјека с температурама, иако је кишовитије него иначе, у августу очекујемо више температуре. Чињеница је да се задњих деценија клима мијења и све су јасније изражена љета и зиме. Наша клима је још увијек умјерена, али можемо очекивати све више жарка љета, чиме ће се та умјереност нарушавати, те ако гледамо љето, идемо ка суптропској клими, која није типична за наше просторе”, каже Трбић и истиче да се климатским промјенама морамо прилагођавати.

Жељко Мајсторовић, метеоролог, рекао је да су падавине у БиХ биле изнад просјека, али да метеоролози нису забиљежили ништа рекордно.

“Једино су честе промјене времена дјеловале на здравље људи, али можемо рећи да је то фаза која пролази. Август ће имати пуно више сунчаних дана с високим температурама, тако да се може рећи да нам долази коначно један љетни мјесец. Ових дана температуре иду навише. Вријеме ће ту и тамо опет бити промјенљиво, али имаћемо доста дужих сунчаних интервала”, рекао је Мајсторовић за Klix.ba.

Он каже да живимо у поднебљу и условима климатских промјена гдје сваки екстрем постаје све већи, те да мјестимично има непогода и поплава, а онда услиједе суше.

“Смјењују се суше и поплаве, загријава се цијела планета. Сад се грију и копно и море, тако да, народски речено, на Земљи се све закувало као у лонцу који ври. Ако ћемо поредити љето у БиХ с љетом у другим дијеловима Европе, може се рећи да је код нас доста боље”, истиче Мајсторовић за Klix и додаје да је промјенљиво и нестабилно вријеме оставило траг на метеоропате, али ће се њихове тегобе умањити у августу.

У Дому здравља Бањалука су истакли да је дошло до благог повећања броја пацијената због временских промјена, посебно оних с кардиоваскуларним сметњама и хипертензијом, а нагле промјене температуре и влажности ваздуха често изазивају мигренске нападе.

“Нагле промјене времена утичу првенствено на здравствено стање болесника који болују од тешких, хроничних и исцрпљујућих обољења, тако што им се појачавају тегобе. Код реуматских обољења јављају се болови у зглобовима, отежано кретање, тромост, а код срчаних замарање и бол у грудима”, кажу у Дому здравља и појашњавају да пацијенти са дисајним проблемима имају отежано дисање, замарање, презнојавање и лош сан.

Како наводе, пацијенти с психичким проблемима имају чешће несанице, нервозни су, често се жале на тјелесне тегобе и болове. Хроничним болесницима се препоручује редовно узимање прописане терапије и избјегавање излагања факторима ризика.

Пљускови и у наредним данима

Метеоролози су за суботу ујутру најавили облачно вријеме у БиХ, након чега ће током дана доћи до смањења облачности, а у послијеподневним и вечерњим сатима изгледни су локални пљускови. Слично вријеме биће и у недјељу, понедјељак и уторак, када ће превладавати сунчано вријеме с малом до умјереном наоблаком, док се у послијеподневним часовима очекују пљускови.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име