Ватра и неизвјесност под ведрим небом

0
714

Стотине миграната, међу којима се налазе и жене и дјеца, и даље се налази на око 100 метара од граничног прелаза Маљевац, у близини Велике Кладуше.

Од послијеподневних сати покушавају прећи границу и ући у Хрватску, међутим гранична полиција то не дозвољава. Полиција с једне стране, а с друге мигранти, који засад не одустају од накане. Запалили су и ватру јер се температура на овом подручју спустила и до 12 степени целзијуса. Направили су и импровизоване шаторе како би се на неки начин заштитили од хладноће.

Непознате особе су женама и дјеци доставиле деке и храну. Ту су дјеца, која се, премрзла, већ у раним годинама суочавају са суровошћу овога свијета.

Гранична полиција све вријеме преговара с њима да се врате у прихватне центре у којима су били претходних дана и мјесеци. Уколико не успију да их врате, пред мигрантима је још једна ноћ под ведрим небом и на температурама које Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић изјавила је да је након рјешавања ситуације на граничном прелазу Изачић, када је на подручје Бихаћа враћена група од око 100 миграната, који су од синоћ били у близини границе, мигранти су почели пристизати на ГП Велика Кладуша-Маљевац.

“На око 100 метара од граничне линије између БиХ и Хрватске, око 12 сати стигла је група од око 80 миграната. Током дана тај број се повећао на око 350-400, међу којима има и рањивих категорија, дакле, жена и дјеце”, појаснила је Дујковић.

Истакла је да у овом тренутку полиција преговора с мигрантима да се врате у прихватне центре одакле су и дошли.

“Досад није било хитних медицинских интервенција. У сваком случају, ријеч је о особама које не посједују документе за излазак из БиХ и улазак у Хрватску и због тога им не може бити омогућен прелазак државне границе. Евидентирана су три њихова покушаја да тијелима пробију кордон полицијских службеника Граничне полиције БиХ, али су враћени на почетне позиције. Није дошло до већих инцидената, они нису користили хладно оружје”, поручила је Дујковић.

Саобраћај није обустављен на овом граничном прелазу. Гранични прелаз с породицом прешао је и Адмир Мухић из села Маљевац, удаљеног око два километра од Кладуше.

“Ми, становници с хрватске стране, свакодневно се сусрећемо с овим проблемом. То није само проблем у БиХ, то је проблем и у Хрватској. Свакодневно их сусрећемо и на путевима у Хрватској, избијају из шума, прелазе преко границе”, изјавио је Мухић.

Оно што је, како је казао, у овом тренутку проблематично за мјештане Маљевца, који свакодневно користе гранични прелаз, јесте његова блокада.

“Ми, у једну руку, трпимо штету од ове цијеле ситуације, поред њих који највише трпе. Ми разумијемо и једну и другу полицију, разумијемо и њих, власти. Међутим, и нас треба неко разумјети. Наравно, саосјећамо са свима јер смо и ми некада били избјеглице и ми смо пропатили на том путу на којем смо били. Њима није занимљива ни БиХ ни Хрватска, њима су занимљиве земље Западне Европе”, поручио је Мухић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име