Ваздух у Сарајеву најзагађенији у Европи: Боравак на отвореном изузетно је опасан за грађане

0
1316

Опасно загађен ваздух и густа магла прекрили су Сарајево у посљедња два дана, чему свједоче и мјерења Свјетског тима за контролу квалитете зрака (AQICN) који је измјерио најзагађенији ваздух у Европи.

Према мјерењима AQICN-а, индекс квалитете ваздуха на подручју општине Илиџа синоћ је износио 341, што је далеко више од дозвољеног индекса загађености ваздуха који износи 50. Вече прије је на Илиџи индекс квалитете ваздуха износио чак 369. Према центру града загађење је мање, али и даље изнад дозвољеног. Индекс квалитете ваздуха на Отоци износи 164, а према општини Стари Град 95.

Боравак на отвореном под овим условима изузетно је опасан за грађане.

Алармантно стање загађености ваздуха јуче је забиљежено и у осталим градовима Босне и Херцеговине. Тако је индекс квалитете ваздуха у Тузли износио 197, Зеници 121 и Славонском броду 130. У осталим дијеловима БиХ загађење ваздуха углавном не прелази дозвољене вриједности.

Вриједности загађење ваздуха најмање су у јутарњим сатима и планинским предјелима. Међутим, од јуче је у бх. градовима присутна и густа магла која отежава кретање грађанима. Сви летови с Међународног аеродрома Сарајево синоћ су отказани због густе магле, док је саобраћај широм БиХ успорен.

Побољшање услова могу донијети само вјетар, киша или снијег. Међутим, према подацима хидрометеоролошких завода БиХ, наредна два дана ће преовладавати углавном облачно и магловито вријеме. Нове падавине можемо очекивати тек за викенд и почетком идуће седмице.

Највећа магла у БиХ јутрос је поново обавила Сарајево, а током дана се очекује постепено смањење наоблачности.

Сарајево је посљедњих година био увијек на врху листе загађених градова Европе. Тренд загађења наставља се и ове године, а највеће посљедице свакако ће се одразити на здравље грађана.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име