Важност додира

0
660

Додир је чуло које је већ по рођењу добро развијено, и самим тим у старту веома важно за вашу бебу. Чуло вида није још увек развијено, а многи звукови ће тек постати смислени за њу. Зато додир представља њен примарни вид поимања свијета око себе.

Користите сваки тренутак за контакт кожу на кожу: у кади, кревету или док се грлите на каучу са својом бебом у топлој соби. Како бисте у потпуности искориститили ово тактилно искуство, масирајте вашег малишана.

Савјети за позитивно тактилно искуство за вас и вашу бебу

Масажа новорођенћета је одлична идеја. Користите се чвршћим потезима прије него меканим. Поред додиривања дјетета руком, експериментишите са додиривањем преко материјала, са меканим тканинама попут плиша, сатена или сомота;

Бебе имају пробирљиво чуло додира што значи да су одређена брзина и мекоћа важне. Бебама највише одговара нешто између – ни пребрзо ни преспоро!

Додир је прикладнији за бебу када се комбинује са вашим погледом пуним љубави, гукањем и љуљањем! Могуће је да бебе из овог разлога мање плачу када су у наручју родитеља у покрету, прије него док мирују.

Након неког времена, уходаћете се у бебине сигнале и ритам. Прекомјерна стимулација може имати негативан утицај на смањење стреса код бебе, зато када се беба потпуно примири, смањите интензитет покрета док вам погледом не сигнализира да жели још.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име