Вечерас књижевно вече Вјекослава Вукадина

0
366

Матична библиотека Источно Сарајево организоваће данас књижевно вече Вјекослава Вукадина, пјесника, есејисте и књижевног критичара, који ће представити своју посљедњу збирку пјесама “Поглед из оштрог угла”.

“Књига пјесма ‘Поглед из оштрог угла’ јесте наставак и просљеђивање мојих поетика које су до сада објављене. Једна од њих је и ‘Кућа пуна слика’ у издању ‘Српске књижевне задруге’. Ово је, дакле, просљеђивање, које има седам кругова, то је поезија слободног стиха, то су дуже пјесме и мало су поемичне, а има и лирских минијатура, сонета, лирских фрагмената, огледа, цртица, записа…” каже Вукадин за Срну.

Он додаје да су пјесме из ове стихозбирке настале у периоду од 2009. године до данас и да у себи садрже “свега помало” и говоре о минулим дешавањима на овим просторима, узалудном бунту, новим витезовима, али и самоћама, тјескобама, сјећањима и много чему другом…

У поговору за поменуту збирку Вукадинових пјесама, књижевник и новинар Мићо Цвијетић истиче да је “ратна несрећа, овог аутора, као и многе друге ствараоце и обичне људе, отерала у изгнанство, тако да се скрасио у Ротердаму”.

“Иако изглобљен из своје културне, духовне и језичке матрице, после извесног времена јавља се, ако је судити према његовим стиховима, из прилично хладне и депресивне холандске туђине, и поново оглашава у матичној књижевној периодици и све активније учествује у круговима српског песничког расејања”, наводи Цвијетић.

Он додаје да Вукадин “живећи у таквом времену и приликама, исписује опоре и горке песме, у којима ни његова властита поезија не личи на ону некадашњу”.

Због тога је, закључује Цвијетић, пјесников ововремени глас о младалачкој поезији исповједно сетан, само са понеким евокативним и умилним звуком некадашње љубавне лире.

Вјекослав Вукадин рођен је 1952. године у Сјетлини код Сарајева. Завршио је студије српскохрватског језика и југословенске књижевности. Највећи дио живота и радног века провео је у Сарајеву, а тренутно живи и ради у Холандији.

Пјесме, лирске записе и есеје објављивао је у многим књижевним часописима и листовима, а заступљен је и у бројним зборницима и антологијама савремене поезије.

Објавио је збирке пјесама: “Наслоњени на небо” /1978/, “Пјешчана лира” /1980/, “Пчела на рани” /1983/, “Дјевојчице и дјечаци” /игроказ, два издања /1984. и 1989/, “Весели бус” “игроказ, два издања у истој години; 1987/, “Тумач тренутка” /Београд, 1994/, “Медаљони са Сјеверног мора” /изабране и нове пјесме, 2001/, “Кућа пуна слика” /2009/.

Вукадин је саставио зборник “Завичај у даљини” /2002/, који садржи избор из поезије српских пјесника у западноевропском расијању.

Он је 1988. године постао члан Удружења књижевника БиХ и Савеза књижевника Југославије. Његове пјесме изабране су и у антологији српске поезије на руском језику под насловом “Из века у век”.

Књижевно вече почеће вечерас у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Вукадин ће се представити и литерарној публици на Палама, 6. октобра, у Културном центру.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име