Вечерас почиње Кански филмски фестивал, 21 филм у конкуренцији за Златну палму

0
256

Аргентинско-шпанским филмом „Сви знају” („Todos lo saben”) иранског оскаровца Асгхара Фархадија, вечерас свечано почиње 71. Кански фестивал. У трци за Златну палму до 19. маја ће се такмичити 21 филм, међу којима су и остварења ветерана кинематографије, попут Жан Лика Годара (Jean-Luc Godard) и Американца Спајка Лија (Spike Lee).

На званичном плакату 71. Фестивала у Кану осликана је чувена сцена из Годаровог филма “Луди Пјеро” (1965) са Жан-Полом Белмондом (Jean Paul Belmondo) и Аном Карином (Anna Karina) у главним улогама. Овогодишње канско издање биће одржано у осјетљивом тренутку када филмску индустрију потреса сексуални скандал америчког продуцента Харвија Вајнстина (Harvey Weinstein).

У одсуству америчких блокбастера, Фестивал ће овај пут обиљежити филмови претежно из Европе, Блиског истока и Азије. Фестивал ће отворити Хавијер Бардем и Пенелопе Круз психолошким трилером “Todos lo saben” (Сви знају), иранског редитеља Асгара Фархадија који је снимио нови филм на шпанском језику.

Од 21 редитеља у трци за Златну палму налазе се први пут Јапанац Ријусуке Амагуши, Либанка Надин Лабаки, Египћанин Абу Бакр Шваки, а на списку је и француска ауторица Ева Исон, као и Иранац Џафар Панахи и Рус Кирил Серебреников .

Жене ће ове године бити значајно заступљене на Канском фестивалу. Предсједница жирија је аустралијска глумица Кејт Бланшет (Cate Blanchett), док ће француска глумица Леа Сејду (Seydoux), једна од бројних жена које су оптужиле Вајнстина за сексуално злостављање, бити једна од чланица жирија.

Овогодишњи Фестивал ће обиљежити и повратак култног данског редитеља Ларса вон Трира (Von Trier), седам година након скандала који је током промоције филма “Меланхолија” изазвао због контроверзне изјаве о нацистичком лидеру Адолфу Хитлеру.

“Предсједник Фестивала Пјер Лескир и управни одбор одлучили су да позову на Кански фестивал Вон Трира, добитника Златне палме 2000. године за остварење ‘Плес у тами’”, навели су организатори Фестивала и додали да ће његов посљедњи филм “The House that Jack Built” бити приказан ван такмичарске конкуренције.

Предсједник жирија програма “Одређени поглед” (Un certain regard) ове године је амерички глумац Бенисио (Benicio) Дел Торо.

Саудијска Арабија ће први пут учестовати на Филмском фестивалу у секцији краткометражних филмова.

Међу бројним новинама фестивала ће бити и забрана сликања “селфија” мобилним телефоном на црвеном тепиху, а биће укинуте пројекције филмова у трци за Златну палму које су досад биле организоване за новинаре, у циљу “задржавања потпуне неизвјесности”.

Златну палму је прошле године добио шведски редитељ Рубен Остлунд за филм “The Square” (Квадрат).

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име