Велико истраживање у Данској показало: Веза између ММР вакцине и аутизма не постоји

0
648
Фото: Profimedia

Вакцина против малих богиња, заушки и рубеола (ММР вакцина) не узрокује аутизам, показало је велико истраживање спроведено у настојању да се умире људи који, у све већем броју, гаје сумње према њој, пише угледни британски “Гардијан”.

Студија, објављена у часопису “Annals of Internal Medicine”, дјело је данских научника. Обухваћено је 6.517 случајева аутизма, међу 650.000 регистроване дјеце у Данској, који су праћени током чак 10 година.

Научници су се позабавили конкретним примједбама лобија против вакцинације, као што је тврдња да су одређене групе дјеце подложније аутизму због ММР вакцине.

Истраживачи су, тако, посматрали близанце, од којих један има аутизам, као и близанце са повећаним фактором ризика од аутизма, као што су старији родитељи.

Такође су провјеравали да ли има више случајева аутизма међу дјецом која су прије ММР вакцине примила друге вакцине. Противници ММР вакцине такође су тврдили да постоје тзв. “кластери” егресивног облика аутизма, које изазива вакцинација.

Све ове теорије су испитане у студији и испоставило се да су погрешне, каже др Андер Петер Хвид са Института “Statens Serum” у Копенхагену.

Нисмо наишли на доказе који би подржали хипотезу о појачаном ризику од аутизма након ММР вакцинације међу данском дјецом у цјелини, нити доказе за хипотезу да ММР вакцина узрокује аутизам у осјетљивим подгрупама због фактора ризика, као што су средина и породица, а ни доказе о нагомилавању (кластерима) случајева аутизма у одређеним периодима послије ММР вакцинације – наводи се у документу.

Откуд теорија о повезаности

Теорију о повезаности ММР вакцине и појаве аутизма пласирао је 1998. године енглески љекар Ендрју Вејкфилд, по струци гастроенетролог, а који је на крају добио забрану да ради као љекар и избачен је из Удружења љекара Енглеске.

Иначе, симптоми аутизма обично се испоље у вријеме добијања вакцине, када је дијете старо између 12 и 15 мјесеци, што је послужило као једна од основа за ову погубну теорију.

Његова теорија је дискредитована, али сумња у безбједност вакцине и даље се шири на друштвеним мрежама, а у неким земљама је чак доводе у везу с популизмом упереним против естаблишмента.

Сјећам се да је чак и Доналд Трамп у предсједничкој кампањи прије неколико година на Твитеру писао да вакцине узрокују аутизам – каже др Андер Петер Хвид са Института “Статенс Серум” у Копенхагену.

Проф. др Жарко Ранковић, чувени српски инфектолог, каже за “Блиц” да је одлично што је објављена студија данских научника и сматра да ће она коначно да стави тачку на све приче о штетности ММР вакцине, као и везу између ње и појаве аутизма код дјеце.

Та студија управо је показала да је тачно све што ми, стручњаци већ годинама тврдимо – веза између ММР вакцине и аутизма је била измишљена. Ту тврдњу је пласирао 1998. године енглески љекар Ендрју Вејкфилд, гастроенетролог. Нити је он стручњак за вакцине, нити инфектолог. Углавном, послије свега тога, он је добио забрану да ради као љекар и избачен је из Удружења љекара Енглеске– каже проф. др Ранковић.

Случај Јапан

Доктор Ранковић, наводи још један примјер. Према његовим ријечима, доказ да ММР вакцина нема везе са аутизмом јесте и ситуација у Јапану.

Тамо се годинама не примјењује ММР вакцина јер је редовном вакцинацијом становништва дошло до такозване радикације или смањења на минимум броја обољелих од те дјечје болести. Са друге стране, аутизма и даље има међу јапанском дјецом – указао је он.

Како љекари и надлежни за јавно здравље могу да раскринкају мит о вези између ММР и аутизма?

Научници имају три приједлога: сваки мит о вакцини треба јасно окарактерисати као такав, друго, када исправљају нетачне информације, научници треба да се усредсреде на кључне чињенице, а не да покушавају да одговоре на све. Треће, треба понудити “алтернативно објашњење уоченог феномена”.

Колико је то све касније узело маха, нарочито у Србији, показало је и саопштење УНИЦЕФ-а. Ова организација је упозорила да је број обољелих од малих богиња широм свијета достигао шокантан ниво, те да се шири међу дјецом која нису вакцинисана. Свјетска здравствена организација је саопштила да је оклијевање родитеља да вакцинишу дјецу једна од десет највећих здравствених пријетњи у свијету.

Погубна антиваксерска кампања

Такозвани антивакцинашки лоби у Србији, али свуда у свијету, према објављеним информацијама, већ 30 година шири погубне идеје о томе да су вакцине штетне због тога што садрже разне адјувансе или додатке у вакцини који служе као “појачивачи” имуног одговора, али и живу, тимеросал и друге супстанце. ММР вакцину и свјетски и домаћи антиваксери издвајају као посебно штетну и доводе је у везу са појавом аутизма код дјеце.

Стручњаци су то годинама демантовали истичући да се први симптоми аутизма јављају баш у периоду када се дјеци даје прва доза ММР ваксине, а то је око 15 мјесеца живота, али да то нема никаве везе са примањем вакцине.

У Србији су чак поднијете и тужбе против антивакцинаша за ширење панике и страха од ММР вакцине. Став домаћих стручњака, признатих епидемиолога и инфектолога, јесте да су антивакцинаши ширењем погрешних информација и погубном кампањом утицали на то да велики број родитеља одустане од вакцинације дбеце што је довело до епидемије малих богиња у Србији.

 

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име