Више него успјешна 2019. година за Драгана Работу

0
718

Драган Работа звани Руђо из Пала бивши је кик-боксер, репрезентативац, дугогодишњи тренер у овом спорту и човјек са невјероватном енергијом, коју је посљедњих година усмјерио ка такмичењу у кик-боксу као ветеран, али и бављењу алпинизмом, параглајдингом, падобранством, пливањем и трчањем маратона и полумаратона.

Овај свестрани педесетогодишњак већ неколико година такмичи се у кик-боксу, у конкуренцији ветерана, а 2019. година била је посебно успјешна за њега ако у обзир узмемо повратак након тешке повреде задобијене на Свјетском купу у Будимпешти прошле године.

Работа у изјави за Катеру каже да је сасвим задовољан првом половином ове године и досадашњим резултатима у 2019. години, гдје се на Свјетском купу ветерана у кик боксу, у Будимпешти, окитио сребрном медаљом.

„Наравно, увијек може боље и потрудићу се да до краја ове године будем још бољи. С обзиром какву сам повреду имао у прошлој години, ја сам задовољан“, истиче Работа и додаје да се ове године из Мађарске вратио са успјехом, али и новом повредом.

На овом такмичењу, у првом мечу осмине финала против такмичара из Италије, доживио сам тешку повреду ноге, тачније пуцање мишића, али сам упркос томе успио да побиједим у овом мечу“, додаје Работа.

Он каже да је у четвртини финала побједу однио такође против још једног италијанског представника, те у полуфиналу савладао домаћина, Мађара, а у финалу је заустављен је од борца из Румуније.

С обзиром на тешку повреду, друго мјесто и сребрна медаља су изузетан успјех на Свјетском купу. Морам напоменути да се на ранг листи WAKO федерације, у дисциплини кик лајт, налазим на четвртом мјесту од укупно 25 рангираних бораца у тој категорији“, додаје Работа.

Поред Свјетског купа, Работа је током 2019. освојио друго мјесто на Европском купу у Карловцу (дисциплина кик лајт до 84 килограма), прво мјесто на Гранприју на Илиџи (дисциплина кик лајт до 79 килограма), прво мјесто на Првенству БиХ у Мостару (дисциплина лајт контакт до 84 килограма), два прва мјеста у дисциплинама лајт контакт до 74 килограма и кик лајт до 84 килограма на Отвореном купу Балкана у Тешњу.

Такмичења у конкуренцији ветерана почео је 2011. године, а његови досадашњи најбољи резултати су троструки побједник Купа Балкана у кик боксу (2013, 2014. и 2018. године), двоструки побједник Купа Европе (2017. и 2018. године), као и друго и треће мјесто на Свјетском купу (2019. и 2018. године). У 2014. години био је и пети на Европском првенству за ветеране.

Иако је скоро цијели живот посветио кик боксу и тренирању младих људи у Палама и Источном Сарајеву, да напредују кроз овај спорт и остваре добре резултате, Работа је свој авантуристички дух наставио да развија и кроз трчање полумаратона и маратона, али бављењем екстремним спортовима попут параглајдинга и падобранства.

Ове године истрчао сам Острошки полумаратон 6. априла и заузео 66. мјесто од укупно 230 тркача, док сам на Бањалучком полумаратону заузео 94. мјесто у конкуренцији од 1.000 тркача“, каже Работа.

Наводи да је идеја за учешће у полумаратонима и маратонима дошла сасвим случајно, те да је он човјек који је одувијек волио да „помјера границе“, те је одлучио да тестира своје способности.

До сада сам истрчао четири полумаратона и један маратон. Први полумаратон сам истрчао у Бањалуци и заузео 280. мјесто од 1.000 такмичара. Резултат сам поправио на полумаратону у Палама исте године, гдје сам од 58 такмичара заузео 19. мјесто“, каже Работа у изјави за Катеру.

До сада, он може да се похвали добрим резултатим и учешћима на маратонима и полумаратонима у Руми, Београду, на ноћном полумаратону у Бањалуци, као и популарном „Сарајевском ноћном ценеру“.

У своје хобије убраја и алпинизам, падобранство, спелеологију, лет „моторним змајем“, кањонинг и банџи-џампинг.

„Мој највећи успјех у високогорству и алпинизму је освајање посљедње освојеног европског врха и једне од најопаснијих европских планина Матерхорн (4.478 м.н.в.). Љубомир Јовановић и ја смо први људи из Републике Српске који смо ногом крочили на Матерхорн“, каже Работа.

Работу до краја године очекује учешће на још два полумаратона, као и наступ на Свјетском првенству у кик боксу за ветеране, које ће се одржати у Сарајеву од 19. до 27. октобра.
Драган Работа је рођен 13. децембра 1968. године. Дипломирао је на Факултету физичког васпитања и спорта на Палама, а магистрирао је 2015. године и стекао звање магистар спорта.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име