Вишковић: Никоме не би користио оружани сукоб на Балкану

0
103

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Балкан јесте буре барута, али да се нада да међународна заједница, укључујући и Русију као кључни фактор на свјетској политичкој сцени, неће дозволити било какав оружани сукоб у региону.

Балкан је буре барута и то није новост и одражава дугогодишње тенденције у региону. Сви догађаји у БиХ – терористичке пријетње и миграцијска криза, као и са Косовом и друго, све то потврђује тезу о Балкану као бурету барута“, рекао је Вишковић за “Руску газету”.

Он је додао да се нада да на Балкану неће поново доћи до крвопролића, пошто то никоме не би донијело корист, већ само страдање.

Вишковић је рекао да вјерује да ће сва отворена питања на Балкану моћи да се ријеше мирним путем и закључивањем узајамно прихватљивих договора.

Али, кључ за уклањање несугласица је не само у рукама народа који насељавају Балканско полуострво, него и у рукама глобалних играча, што је више пута потврђено историјским процесима“, додао је Вишковић.

Наводећи да је 21. вијек вријеме када се тежиште ставља на развој технологије и научни прогрес, Вишковић истиче да је увјерен да конфликт у региону не може донијети корист геополитичким силама, него само штету.

Надам се да Русија, САД, Њемачка, ЕУ неће дозволити усијаним главама да испровоцирају било какав нови сукоб на Балкану“, рекао је Вишковић.

Говорећи о опасности од тероризма и повратницима са страних ратишта, Вишковић је нагласио да у БиХ постоји терористичка пријетња. “Ми се са свом озбиљношћу односимо према томе”, навео је он и подсјетио да се протеклих година већ десило неколико терористичких напада.

Он је напоменуо да се у БиХ развија миграцијска криза, да је немогуће идентификовати избјеглице јер не посједују документа, а међу њима су и терористи и потенцијални терористи.

Осим тога, у БиХ постоје и организације које пропагирају вјерски екстремизам. Ми у Републици Српској смо узнемирени оним што се дешава и предузимамо све неопходне мјере да се супротставимо тој пријетњи“, каже предсједник Владе Српске.

Говорећи о питању НАТО интеграција, Вишковић је истакао да као премијер осјећа одговорност за реализацију Резолуције о војној неутралности Српске коју је донијела Народна скупштина.

Он је подсјетио да је и Србија раније донијела сличну резолуцију о одбијању да се интегрише у НАТО и да ће Српска слиједити одлуке Србије о том питању.

Вишковић је подсјетио да је искуство Српске са НАТО-м болно и трагично, да је прије само 20 година НАТО бомбардовао Српску и Србију, а да сада људи болују од рака због посљедица примјене оружја са осиромашеним уранијумом.

Он је истакао да су Срби из БиХ захвални Москви за свестрану подршку, те подсјетио на подршку коју Русија даје Српској у Савјету безбједности УН и у Савјету за спровођење мира у БиХ.

Он је изразио задовољство чињеницом да Републику Српску често посјећују високи руски званичници.

Говорећи о могућности успостављања авио-линије Бањалука-Москва већ од априла, Вишковић је истакао важност јачања билатералне сарадње, додајући да је о томе већ разговарао са шефом Преставништва Српске у Русији Душком Перовићем, те нагласио да је задатак да та линија буде редовна и профитабилна.

Директна авио-линија би нам омогућила да поједноставимо и побољшамо комуникацију, а помогло би и јачају сарадње Српске и Русије“, додао је он.

Говорећи о изградњи српско-руског храма у Бањалуци, Вишковић је подсјетио да су освештане темеље храма посјетили прошле године руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и тадашњи предсједник Милорад Додик, што говори о озбиљности односа према том центру који се гради.

Он је додао да ће искористити прилику да на отварање српско-руског храма позову руског предсједника Владимира Путина.

Сама чињеница изградње објекта говори о вишевјековној вези и пријатељству наших народа. Настојимо да ојачамо сарадњу“, каже Вишковић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име