“Вјерски фанатик с поремећајем личности” Убица Един Гачић имао евидентне психичке проблеме

0
1153
Foto: Facebook/screenshot

О Едину Гачићу, тренутно најтраженијем бјегунцу и убици полицајца Махира Бегића у Суходолу, као и мјештанина Подорашца Сауда Султанића, још од 2017. године су биле обавијештене многе институције и агенције.

На адресе центара за социјални рад у Санском Мосту и у Бањалуци, те на адресе полицијских агенција у РС-у и Федерацији БиХ, а у складу с одредбама 6. јула 2017. године KПЗ Бихаћ је послао писмо у којем институције обавјештава да се осуђени Един Гачић, с мјестом пребивалишта у Бањалуци отпушта са издржавања затворске казне.

Гачић је отпуштен 26. јула 2017. године с издржавања казне затвора. У отпустном писму стоји да је пресудом Kантоналног суда у Зеници осуђен на казну затвора у трајању од 14 година те му је изречена мјера безбједности обавезно психијатријског лијечења због почињеног убиства. Но, 2003. му је ова мјера укинута.

Пресудом од 3. фебруара 2003. изречена му је казна затвора од 20 година због убиства, а Врховни суд му је ту казну преиначио на 18 година.

У 2004. дошло је до још једне пресуде Kантоналног суда Сарајево, којом су преиначене претходно те је он осуђен на јединствену казну од 19 година и 11 мјесеци. Поново му је осигурана обавеза лијечења у психијатријског болници.

Надаље, како стоји у отпусном писму, евидентни су психички проблеми осуђеног. Истакнуто је да болује од поремећаја личности, шизоидног параноидног типа, те да је боравком на ођелу KПЗ-а дошло до евидентног испољавања абнормалности личности са свим елементима параноидне слике.

– Вјештак психијатар је констатовао да је ријеч о вјерском фанатику који је изузетно борбен и упоран у заступању одређених идеја и који сматра највећим гријехом не изврђење својих идеја без обзира колико девијантне биле. Прије почињења кривичног дјела неко вријеме је живио у Бочињама с муџахединама. Једна од жртава убиства је његова мајка. С одјељења форензике пуштен је на кориштење викедна што је искористио да би мајку лишио живота – каже се у акту који потписује директор KПЗ-а Бихаћ Едхам Велаџић, преноси Kликс.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име