Вјештачка интелигенција би могла покренути случајни рат

0
91

Сљедећи глобални сукоб или рат између свјетских велесила могао би почети – случајно.

Тако бар размишља дио стручњака и политичара у Кини, који се прибојавају вјештачке интелигенције као потенцијалне пријетње глобалном миру. Кинези улажу велике ресурсе у истраживање и развој технологије, а то се поготово односи на развој вјештачке интелигенције, гдје управо Кина и САД доминирају на овом пољу.

Једна од честих примјена вјештачке интелигенције јесте у војсци, а с даљњим развојем и порастом аутономније војних возила и дронова те промјеном у начину комуникације (јер ћемо у будућности све више комуницирати с вјештачком интелигенцијом) постоји озбиљна опасност да због некаквог неспоразума или дјеловања аутономних возила започне озбиљан конфликт или чак рат.

О таквим сценаријима говори се у недавном извјештају ЦНАС-а (Центра за нову америчку безбједност), који је дијелом базиран на информацијама из Кине. Као окидач потенцијалног сукоба посебно се истичу дронови, односно беспилотне летјелице, које се све чешће користе у војним дјеловањима.

Разлика између САД и Кине је у томе што су Кинези развили већи ниво аутономније – док амерички дронови имају могућност основног аутопилота, кинески дронови скоро па сами одлучују о нападима у сукобима.

Проблем је што није познато како ће се “интерпретирати одређена понашања” која укључују упорабу аутономне опреме. Како је ријеч о беспилотним летјелицама, војске су спремне да ризикују с њиховим кориштењем и пошаљу их на подручја на која никада не би слали војнике јер нема ризика од људских жртава. Међутим, ако аутономна летјелица заврши на мјесту на којем не би смјела, питање је како ће то друга страна прихватити, а како је ријеч о дрону у којем нема људи, можда се одлуче за рушење таквих летјелица, преноси зимо.дневник.хр.

Питање је што ће се догодити ако аутономна летјелица препозна опасност те запуца и убије неког. То неће бити одлука коју су донијели војници или команданти, већ вјештачка интелигенција, те би такав напад могао покренути брзи војни одговор и рат.

Како би се такве ствари у будућности избјегле, а могуће су и заиста представљају пријетњу, потребно је већ сада дефинисати правила оружаних сукоба за аутономне системе. Јасно је да ће ризик од наведених сценарија и почетка случајног рата бити све већи и једна би акција вјештачке интелигенције можда могла покренути лавину и сукоб који би утицао на стотине милиона људи, пише The Verge.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име