Вјештачки заслађивачи вјероватно нису здравији од шећера

0
146
Фото: Независне

Иако многи од нас посежу за употребом природних заслађивача избјегавајући употребу шећера, можда то и није најбоља алтернатива. Посљедње истраживање указује на то да вјештачка сладила у основи нису здравија од шећера.

Нискокалорични и вјештачки заслађивачи све чешће се додају пићу и храни због тога што је прехрамбена индустрија под притиском да мора смањити количину шећера у својим производима. Међутим, најновији налази истраживача указују на то да можда ове замјене за шећер неће помоћи људима да смање тежину и сугеришу да нема довољно доказа о њиховој сигурности.

“Нисмо дошли до било каквих конкретних доказа који би могли јасно упућивати на здравствене користи од вјештачких заслађивача, тако да потенцијална штета од њих није искључена”, каже се у тексту објављеном у British Medical Journalu.

Произвођачи хране и пића били су под притиском да смање количину шећера у својим производима како би помогли у борби против гојазности. Наиме, очекивало се да ће до 2020. године употреба шећера бити смањена за 20 посто, уз смањење од пет посто до априла 2018. године. Глобална прехрамбена индустрија није успјела постићи тај циљ с обзиром на то да је њен успјех два посто. Многе компаније су се одлучиле за кориштење умјетних заслађивача умјесто шећера, посебно у безалкохолним пићима.

Истраживање је укључило 56 студија, али су научници рекли да је већина тих студија провођена на малим узорцима и да истраживање није дуго трајало како би се дошло до чврстих закључака, преноси The Guardian.

Студије су постављене тако да се сагледају различите врсте заслађивача, мјерење тежине, контрола шећера у крви (гликемија), орално здравље, рак, кардиоваскуларне болести, болести бубрега, расположење и понашање код потрошача. За већину њих, није било статистичке разлике у губитку тежине или здравственим користима одраслих и дјеце који су користили веће дозе заслађивача и оних који су употребљавали мале или никакве дозе.

Међутим, научници су ипак казали како и заслађивачи имају своју практичну употребу. Наиме, употреба заслађивача је један од начина на који прехрамбена индустрија може смањити количину шећера у својим производима и самим тим помоћи људима да очувају своју тјелесну тежину, иако наглашавају како ни то није потврђено.

“Рекао бих да не постоје увјерљиви докази о јасним здравственим користима у општој популацији када је ријеч о употреби заслађивача. Можда постоји мала корист када је ријеч о очувању линије, али чак ни за то немамо егзактне податке”, рекао је Joerg J. Meerpohl, један од аутора студије.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име